Yahoo se kvůli daním stěhuje ze Švýcarska do Irska

Yahoo

Yahoo

Americká internetová společnost Yahoo! mění své evropské daňové sídlo. Nově plánuje firma platit daně v Irsku, ne ve Švýcarsku jako doposud. Uvedla to agentura Reuters, která informaci zjistila z výkazů a účtů firmy. Za změnou může stát tlak na Švýcarsko, aby zrušilo některé daňové pobídky pro firmy.

Yahoo uvedla, že změna daňového sídla je součástí snahy o zefektivnění jejích evropských operací a není motivována přáním snížit daně. „Yahoo platí veškeré daně, které má, a dodržuje daňové zákony ve všech zemích, ve kterých působí. Bereme naše daňové povinnosti vážně,“ řekla mluvčí Yahoo Caroline Macleodová-Smithová. Daňový výměr Yahoo patří mezi nejvyšší v americkém technologickém sektoru, upozornil Reuters.

Nicméně daňoví experti se domnívají, že přesun ze Švýcarska souvisí s očekáváním, že země bude kvůli tlaku Evropské unie muset změnit své daňové předpisy a že Yahoo by mohly následovat i další firmy. V současnosti firmy, které mají ve Švýcarsku daňové sídlo, ale nepodnikají přímo v zemi, mají daňovou sazbu méně než poloviční než firmy, které v zemi působí. Pravidla EU však stanovují, aby země nerozlišovaly při zdanění mezi domácími a zahraničními firmami. Brusel Švýcarsku sdělil, že pokud chce mít neomezený přístup na trhy unie, musí tuto praktiku zrušit.

Švýcarsko nyní uvažuje o harmonizaci daně z příjmu právnických osob na nižší úrovni, než je současná domácí sazba. Ta činí 21 procent. Profesor ekonomie na Univerzitě v Lausanne Marius Brulhart však upozornil, že země nebude schopná jít až na tak nízkou úroveň, jako má Irsko, kde daň činí 12,5 procenta.

Všechny společnosti mají povinnost k investorům neplatit vyšší daň, než je nutné. V posledních letech se však ukázalo, že společnosti jako Google a Apple používají složité struktury k přesunu svých zisků do daňových rájů. To vyvolalo hněv veřejnosti a pobídlo skupinu 20 největších ekonomik světa G20 zahájit kampaň za zastavení těchto praktik.