Yahoo! v srpnu zruší v Číně svou e-mailovou službu, zůstane jen web

Yahoo

Yahoo

Čínská odnož americké firmy Yahoo! zruší letos v zemi e-mailovou službu. Informovala o tom v pátek čínská média. China Yahoo! podle nich zastaví e-mailovou službu od 19. srpna a ponechá jen svůj webový portál.

Uživatelé e-mailu dostali upozornění, že si mají vytvořit registraci na serveru AliCloud, který spadá pod čínský gigant v oboru elektronického obchodu Alibaba. Své účty si tam mohou převést, aby nepřišli o kontakty a další informace, až Yahoo e-mail skončí.

Americká firma Yahoo! se kvůli svému podnikání v Číně v minulosti několikrát dostala pod palbu kritiky. V roce 2007 se její vedení omluvilo za to, že čínským úřadům poskytla informace, jež byly využity k odsouzení kritiků čínské vlády. Společnost tehdy uvedla, že podle práva musela čínským úřadům poskytovat informace o uživatelích, ale nevěděla, že budou použity k odsouzení disidentů.

Ukončení služby zasáhne miliony uživatelů, napsal list China Daily, který nicméně přesný počet nezveřejnil. Převod účtů podle něj začal už ve čtvrtek.

Čínští uživatelé internetu už na místních mikroblozích vyjadřují nespokojenost a vztek. „Jak tohle můžou udělat?“ ptá se jeden z příspěvků podepsaný Lisa's paw (Lízina tlapka). „Z ničeho nic se nepůjde připojit na Yahoo mail a všechno se přesune na AliCloud. To se ani nezeptají uživatelů na jejich názor?“