Z Hendrixova bytu se stalo muzeum

Z Hendrixova bytu se stalo muzeum

Z Hendrixova bytu se stalo muzeum Zdroj: Profimedia.cz

Návštěvníci Londýna si mohou nově prohlédnout muzeum rockového kytaristy a zpěváka Jimiho Hendrixe, které vzniklo v bytě, v němž hudebník před 45 lety žil a až do své předčasné smrti budoval kariéru.

Americký rockový průkopník Jimi Hendrix bydlel koncem šedesátých let v domě v londýnské čtvrti Mayfair na Brook Street, v níž o dvě století dříve žil ve vedlejším domě německý hudební skladatel Georg Friedrich Händel. Domy s expozicemi o životě a díle obou hudebníků vlastní nadace Händel & Hendrix in London. Návštěva obou muzeí přijde na deset liber (350 korun).
Nadace s pomocí Hendrixových přátel a známých zrekonstruovala byt do podoby z roku 1969. Rekonstrukce trvala dva roky a podle agentury AP stála 2,4 milionu liber.

Hendrix začal kariéru v rodných USA, největší slávy ale dosáhl až po zformování skupiny The Jimi Hendrix Experience v Londýně. Zemřel náhle v roce 1970 v 27 letech. Stačil vydat tři alba, přesto je považován za jednoho z nejvýznamnějších kytaristů v historii rockové hudby. Mezi jeho nejslavnější skladby patří Hey Joe nebo Purple Haze.