Z kohoutku poteče čerstvé mléko

První mléčný automat na Karvinsku se bude zanedlouho otvírat v Havířově. Mléko bude stát pár korun.

Lidé, kterým chutnalo čerstvé kravské mléko a už léta ho nepili, se mohou radovat. První mléčný automat začne do konce měsíce fungovat v Havířově. „Tak tohle je pro mě novinka. Ale je to dobrý nápad. Určitě mléčný bar vyzkouším, protože jsem kravské mléko nepil, už ani nepamatuji,“ prohlásil Zdeněk Rapant z Havířova. Mléčný automat bude stát v přízemí paneláku, který stojí hned vedle vjezdu do podniku bývalé Savely. „Na automat tady máme ideální prostory. Lidé přijdou, otevřou si vrátka a z nerezového automatu si natočí z kohoutku mléka, kolik chtějí. Počítáme s cenou od patnácti do sedmnácti korun za litr,“ informoval spoluprovozovatel mléčného automatu Roman Janáček.

Bruzovické krávy

Mléko budou dodavatelé dovážet ze zemědělského družstva v Bruzovicích. Tam denně prochází přísnou kontrolou v mlékárně, která ho odebírá. „Vzorky vyšetřuje i veterinář. Zatím bylo vše v pořádku. Máme zdravý chov,“ řekl spolumajitel bruzovického zemědělského družstva Vladimír Křivka.
Josef Duben ze Státní veterinární správy však upozorňuje, že syrové mléko se chová jinak než tepelně upravené z běžného obchodu. „Pokud mléko pravidelně kontroluje veterinář a pochází ze zdravého chovu, nemělo by syrové mléko uškodit. Jenže kdo nemá jeho účinky na sobě odzkoušené, měl by být opatrný. Mléko rychle kysne a někdo pak z toho může mít střevní problémy. Hlavně dětem bych ho určitě převařil,“ uvedl Duben.
Mléko bude v nádobě za automatem čtyřiadvacet hodin. Po celou dobu ho budou promíchávat šlehače. „To aby se smetana dostala na každého,“ upřesnil Janáček. Nápad zřídit mléčný bar v Havířově dostal po návštěvě stejného v Bruzovicích. „Jezdili jsme tam často pro mléko. Takovou kyšku nebo omáčku z čerstvého mléka totiž z toho krabicového nikdy neuděláte. Ta chuť je úplně jiná,“ vysvětlil Janáček.
Automat bude vypadat jako stroj na točenou zmrzlinu. Bude mít kohoutek, odtok s mřížkou a malé umyvadlo. „Automat bude spojený hadicí s obrovskou nádobou, která bude uvnitř místnosti. Zákazníci si mléko budou čepovat sami. Do otvoru na mince vhodí tolik peněz, kolik mléka budou chtít,“ popsal Křivka.

Zpočátku poradí služba

První týden bude u mléčného baru stálá služba, která lidem poradí, jak automat funguje. Mléčný bar začne fungovat ještě v dubnu a bude otevřený denně od sedmi hodin ráno do osmi večer. Další automat pak provozovatelé otevřou v letních měsících na Bludovickém kopci. Také Karviňáci to nebudou mít pro mléko daleko. Mléčný bar bude fungovat v Mizerově, kousek od polikliniky.