Z pohledu dronu: Mall živě přenáší doručení zásilky

Dron Mallu

Dron Mallu Zdroj: Mall.cz

Dron Mallu
Dron Mallu
Dron Mallu
Dron Mallu
Dron Mallu
15
Fotogalerie

Mall.cz jako první český e-shop tento týden otestuje automatizované doručování zásilek. Cílem zkoušky bude ověření celého procesu: od objednání zákazníkem přes identifikaci v distribučním centru až po převzetí dronem, který zásilku doručí přímo zákazníkovi. Test proběhne v distribučním centru v Jirnech u Prahy a bude se přenášet prostřednictvím livestreamu na facebookovém profilu Mall.cz nebo na zvláštním webu.

„Možnost doručení zásilky dronem by byla přínosem nejen pro zákazníka, ale šlo by o další posun pro celý obor e-commerce. Věřím, že vše proběhne hladce a ostrý test potvrdí, že podobné služby máme na dosah,“ říká ředitel mateřské Mall Group Jakub Havrlant.

Testovací doručení proběhne pod dohledem Úřadu pro civilní letectví, protože automatizované doručování pomocí dronů v tuto chvíli česká legislativa neumožnuje. „K úpravě legislativy může vést ještě dlouhá cesta, pro nás je podstatné být součástí celého procesu a poskytnout zkušenosti z našeho vlastního testování,“ dodává Jakub Havrlant.

V zahraniční doručování dronem úspěšně otestoval Amazon, DHL nebo Švýcarská pošta. U velkých hráčů internetového obchodu se odhaduje, že přibližně čtyři petiny produktů prodaných produktů váží pod dva kilogramy. Takovou hmotnost dron bez problémů přepraví, čímž se nabízí efektivní alternativa tradičnímu doručování.

Mall.cz má podobnou bilanci, takže zavedení doručování dronem by přineslo snížení nákladů a další benefity: „Jedním ze zásadních trendů v dnešním pojetí logistiky je zrychlení doručení zboží zákazníkovi a to je oblast, kde by doručování drony mohlo přinést zásadní přidanou hodnotu,“ říká Pavel Knap, šéf logistiky Mall Group.