Začala v Bystřině, teď skauty vede

V dalším díle seriálu o lidech narozených v roce 1977 představujeme Vladimíru Čapkovou - Pugnerovou. Nejvýše postavenou skautku v kraji.

Ve svém životopise o sobě píše manažerka, věnuje se řízení organizačních stupňů, plánování a vedení jednotlivých vzdělávacích aktivit. Překvapí ale další řádka. Kde k tomu řízení a plánování dochází. Vladimíra Čapková - Pugnerová je předsedkyní Krajské rady Junáka Plzeňského kraje. Junák je název české odnože skautského hnutí a třiatřicetiletá žena je vlastně nejvýše postavený skaut v celém kraji. Junák má propracovaný systém vnitřního vzdělávání. Vlaďka v něm dokráčela až na vrchol.

„Už nepracuji přímo s malými dětmi, ale s dospěláky, kteřísami chtějí vést oddíly, a potom vychovávají ty nejmladší. Zakládáme si na tom, aby naši vedoucí byli vzdělaní,“ popisuje s tím, že vedle řízení krajské organizace má na starosti metodiku vzdělávání skautů. „Práce mě ohromně baví. Dávno to není koníček, ale životní styl,“ říká nadšeně. Do Junáka mohou děti od šesti let. Těmhle nejmenším se říká Vlčata a Světlušky a nosí žluté šátky. V pubertě už to jsou skauti, zhruba v sedmnácti Roveři a Rangers, a když vydrží, stávají se z nich v dospělosti old skauti. Ti všichni mají hnědé šátky. Absolventi Lesní školy, což je pro skauty nejvyšší dosažené vzdělání, dostávají světle šedivé šátky. Lesní školu má na starosti Vlaďka. Sama do skautu vstoupila hned po revoluci. Do dnes již neexistujícího oddílu Bystřina. Tehdy skauti přebírali klubovny, které opouštěli pionýři. Vše se budovalo. S dnešní dobou se to nedá srovnat.

Zažitá klišé o tom, že skauti jsou podivíni, kteří tráví většinu času plížením v lesích a vyhýbají se všem výhodám civilizace, dávno neplatí. „Většina oddílů má jako standard GPS navigaci a počítače,“ popisuje. V samotné Plzni dnes fungují desítky oddílů sdružené ve střediscích s klasickými názvy jako Stopa, Krokodýl, Limba nebo Omaha. V rámci republiky má Plzeňský kraj dvě specifika. Zaprvé silné skautské osobnosti. Předseda klatovských skautů Zdeněk Prančl, alias Wabi, je zároveň i celorepublikovým náčelníkem všech skautů. Petr Vaněk, kterému všichni skauti říkají Permoník, je zase evropským komisařem v celosvětové skautské organizaci. Zadruhé je to komplexní nabídka vzdělávání pro vedoucí oddílů a instruktory, mnohdy otevřená široké veřejnosti. To díky Vlaďce.