Záchrana potápěčů: dřina

Sestup do Hranické propasti není vycházka. A co teprve vytáhnout nahoru na nosítkách zraněného.

Hranice/ Dostat dva zraněné potápěče z Hranické propasti, tak zněl minulou středu úkol pro stovku záchranářů. Naštěstí se jednalo o cvičení.

Zatímco kolem propasti byl rozruch, „zranění“ potápěči trávili devět hodin pod hladinou jezírka propasti v suché části jeskyně. „Čas jsme si krátili povídáním. K jídlu nám tam potápěči přinesli armádní výživu, pak tři rohlíky a paštiku, vodu a limču,“ řekl potápěč Pavel Říha, který hrál roli jednoho zraněného.

Do propasti se spustil také policejní potápěč Miroslav Malý. „Propast je hluboká a voda se rychle zakalí vzhledem k vysokému obsahu kyselky, což ztěžuje práci,“ sdělil Malý.

Co se odehrávalo pod hladinou? „Dolů se potopil lékař, potápěči instalovali pod vodou žebřík pro přesun zraněných a dekompresní stan. Připravili i hyperbarické komory pro případ, že by záchranáři nemohli dělat odpovídající zastávky. Když je výstup rychlý, začne krev potápěče pěnit a mohl by i zemřít,“ uvedla přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková. Do strmého kopce propasti, kde je jedinou jistotou horolezecké lano, vytáhli figuranty na nosítkách lezci.