Zámek láká na vánoční prohlídky

Zámek v Hradci nad Moravicí ovládne vánoční atmosféra. Lidé uvidí historické betlémy i dobové hračky.

To nejlepší a nejhezčí z prohlídkových tras nabídnou od soboty 5. prosince návštěvníkům průvodci na zámku v Hradci nad Moravicí. Místnosti zámeckých pánů ozdobí vánoční stromky i další sváteční dekorace. Na speciální prohlídky lidé mohou chodit až do 30. prosince.

Stromečky a hračky

„Pro návštěvníky připravujeme vánoční kombinovaný okruh. Trasa povede těmi nejkrásnějšími interiéry, které na zámku máme,“ láká na sváteční prohlídku zámku jeho kastelán Radomír Přibyla. Lidé na vánoční prohlídkové trase navštíví mimo jiné kuřácký či kulečníkový salon. „V jednotlivých místnostech lidé uvidí vánoční stromečky a další sváteční ozdoby v historickém aranžmá. Výzdobu přizpůsobíme každému interiéru,“ dodává Přibyla.
Návštěvníci při vánočních prohlídkách zámku zjistí, jak slavilo Vánoce zámecké panstvo a čím se lidé dříve obdarovávali. Na prohlídce je čeká sbírka historických hraček i dobových vánočních dárků.

Staré betlémy

Na své si přijdou i milovníci betlémů. „Vystavovat budeme historické betlémy ze sbírek Ostravského muzea a Slezského zemského muzea. Výstava betlémů je zvlášť, mimo prohlídkový okruh,“ dodává kastelán zámku Přibyla.
Zpestření čeká návštěvníky 26. a 30. prosince, kdy vánoční prohlídky ozvláštní hudební vystoupení kytaristy Milana Bátora a houslistky Lenky Slavíkové. „Budou hrát vážnou hudbu. Skladby Ave Maria a podobně,“ doplnil Přibyla.