Zámek Oltyně se na první pokus neprodal

Dražba novorenesančního zámku Oltyně neskončila na první pokus úspěšně, zámek se neprodal. Vyvolávací cena zámeckého areálu byla 29,9 milionu korun. Dražební společnost Naxos ale jedná s pěti zájemci. Hlavním důvodem pro jejich neúčast na první dražbě byl krátký termín od vyhlášení do konání dražby, a to především kvůli zajištění úvěru. Zámek bude podle ní s největší pravděpodobností prodán tomu, kdo nabídne nejvyšší cenu spolu dokladem o schopnosti zajistit financování.

[file:10516:small:right]

Zámecký areál se nachází na pozemcích o rozloze 76 855 metrů čtverečních. V letech 2000 až 2006 byl rekonstruován na reprezentativní sídlo a na penzion vhodný pro pořádání svateb, oslav či firemních akcí. Okolo zámku je anglický park, v němž je bývalá myslivna přebudovaná na restauraci a někdejší sýpka. Obec Oltyně patřila k hradu Příběnice a první zmínka o ní je z roku 1378.

Novorenesanční zámek postavil tehdejší majitel panství Josef Fellner z Feldeggu. Sňatkem Anny Fellnerové z Feldeggu se synem vynálezce Františka Křižíka Janem přešel zámek do držení rodu Křižíků. Na přelomu 30. let 20. století byla na zámku anglická dívčí kolej. V roce 2000 se po vyřízení restitučních záležitostí a převodu majetkového podílu od strýce Jana Křižíka z Massachusetts stal majitelem oltyňského zámku Křižíkův prapravnuk, Čechoameričan Jiří Bárta. Na podzim 2006 se manželé Bártovi rozhodli převážně zrekonstruovaný zámek opustit. V současnosti ho spravuje agentura Top Lady.