Zaměstnavatelé zvyšují hodnoty stravenek

Zaměstnavatelé zvyšují hodnoty stravenek

Zaměstnavatelé zvyšují hodnoty stravenek Zdroj: Edenred CZ

Zaměstnavatelé v posledních měsících výrazně zvyšují hodnoty stravenek pro své pracovníky. Reagují tak na aktuální vývoj. Lidé jsou totiž stále ochotnější připlácet si za kvalitní jídla.

Lidé se nebojí utrácet. Díky zvyšujícím se příjmům a životní úrovni si dopřávají stále kvalitnější obědy,“ potvrzuje Jakub Ryba, šéf inovací a marketingu společnosti Edenred. Na ochotu zaměstnavatelů zvyšovat příspěvek na stravné podle něj rovněž působí dlouhodobě rostoucí ceny v restauracích. „Ceny jídel se v posledních letech zvyšují především díky vyšší poptávce konzumentů po kvalitnějším stravování – restauratéři se tak nebojí na svá menu zařazovat dražší jídla z lepších surovin. Vedle toho náklady restaurací na suroviny i lidskou sílu taktéž rostou, což restaurace díky dobré poptávce mohou promítat do růstu svých cen,“ doplňuje Ryba.

Dalším důvodem zvyšování firemních příspěvků je, že v době nízké nezaměstnanosti je výše stravného důležitým nástrojem pro nábor a udržení zaměstnanců. „Stokorunovou a vyšší hodnotu příspěvku na stravné má nyní již téměř polovina (48 %) tuzemských firem, ještě před dvěma lety přitom byly nejčastější stravenky s hodnotou ve výši 80 korun,“ potvrzuje šéf pro inovace a marketing společnosti Edenred Jakub Ryba.

Kolik tedy Češi nyní za obědy utrácejí?

Letos v lednu se průměrná celorepubliková platba za oběd podle Ticket Restaurant Card Indexu vyšplhala na rekordní úroveň 127,60 Kč. Nejvíce přitom šly platby směrem vzhůru v Praze a Brně.

S ohledem na vývoj je již nyní téměř jisté, že do léta obědová útrata předstihne daňově optimální hodnotu stravného. To pro letošek činí 131 korun a stanovené je příslušnou vyhláškou ministerstva financí. Je dobře, že stát na vývoj na trhu reaguje a v posledních letech pravidelně zvyšuje hodnotu stravného na úroveň, která zhruba odpovídá tomu, kolik lidé za obědy reálně platí. Rostoucí hodnota stravného i zvyšující se příspěvky firem jsou totiž pozitivní zprávou nejen pro samotné zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele. Mnoho studií prokázalo, že dobře najedený zaměstnanec je spokojenější a podává vyšší pracovní výkon.

 

Statistické údaje o platbách za obědy přináší pravidelně Ticket Restaurant Card Index od společnosti Edenred. Sestavený je z plateb více než 180 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,7 milionu transakcí.