Závod míru U23 vyhrál Ital, bodovali i Češi

Zleva Kristjan Hočevar, Filippo Zanatoon a Toon Clynhens

Zleva Kristjan Hočevar, Filippo Zanatoon a Toon Clynhens Zdroj: SAZKA

Prestižní etapový Závod míru do 23 let skončil minulou neděli. Devatenáct národních týmů jezdilo čtyři dny v kopcích na severu Moravy. Celkově závod vyhrál Ital Filippo Zana, první etapu ovšem vyhrál Čech Pavel Bittner. Závod se poprvé konal pod taktovkou společnosti Sazka.

Italský reprezentant Filippo Zana se stal vítězem letošního Závodu míru U23 Grand Prix Jeseník. V těžké a slunečné závěrečné třetí etapě, která měla start i cíl v Jeseníku a měřila 168 kilometrů, si bezpečně pohlídal svůj náskok, který si vybudoval v sobotní etapě končící na Dlouhých stráních.

Ve vedoucí skupině přijel i český reprezentant Mathias Vacek, a to znamenalo udržené postavení v elitní desítce. Reprezentační kouč Tomáš Konečný byl tím pádem spokojen: „Chtěli jsme vyhrát etapu a někoho mít v desítce. Obojí se podařilo, proto bych naši účast hodnotil velmi pozitivně. Navíc jsme měli velmi mladý tým, všichni kluci mohou jet i příští rok. Je to nesmírně náročný etapák. Dokud není závod v cíli, tak není nic rozhodnuto.“

Tento profesionální závod letos poprvé sponzorovala loterní společnost Sazka, která zároveň darovala sedm BMX kol a helem dětem do Dětského domova Jeseník. Ihned po vyhlášení vítězů prologu závodu předal Václav Friedmann, ředitel komunikace Sazky, dar přímo dětem a řediteli domova. „Sportovního vybavení máme dlouhodobě nedostatek. Jsme za tyto věcné dary tedy opravdu vděční,“ řekl Filip Haltmar, ředitel Dětského domova Jeseník.