Závod v base jumpingu: po hlavě z útesu a klouzavým pádem do cíle

Base jumping

Base jumping Zdroj: Profimedia.cz

Base jumping
Base jumping
Base jumping
Base jumping
Base jumping
8
Fotogalerie
Samotné fotografie v následující galerii mnohým stačí, aby zvýšily jejich srdeční aktivitu. Ale jsou tací, kterým na podobných místech nestačí jen stát a obdivovat krásný výhled. Srdce se jim rozbuší spíš proto, že cítí nutkání odrazit se ze strmého útesu a plachtit vstříc hlubině. Takoví jsou vyznavači base jumpingu, kteří dvakrát do roka pořádají svůj světový závod.

Skokané se vrhají z můstků trčících do prostoru, ve volném pádu nabírají rychlost, během níž se probudí funkce speciálního létacího obleku, a pak rychlým klouzavým letem, nebo spíš řízeným pádem, míří do cílového prostoru, kde však už přistávají pomocí padáku.

Světový závod v base jumpingu se koná dvakrát do roka – v Norsku a Švýcarsku, jejím zakladatelem je Němec Paul Fortun (v jeho případě se naplňuje Plautův výrok „nomen omen“), který tento nápad pojal v roce 2008.

Soutěž se skládá z několika kol, vítězem je letec, který nejrychleji dokoluže na dohodnuté místo. Závodů base jumpingu se nemůže účastnit každý, musí absolvovat kolem 80 skoků z letadla nebo útesu, aby si byl svými schopnostmi jistý. Zdá se to možná něuvěřitelné, ale při těchto vysoce adrenalinových závodech se zatím nikdo nezranil.

„Jistý strach mám ale pokaždé, když se chystám skočit, “ říklá Paul, jehož snem je objevit na světě pokud možno všechna místa, ze kterých je možné létat. „Bez příchuti strachu by přece ani nemělo cenu se o to pokoušet,“ dodává.