Zchátralé lázně dostanou šanci

Z lázní bude luxusní hotel, stavět se má už za rok. Proměnou prošly i další budovy v centru Plzně.

Zdevastovaná budova bývalých městských lázní na Denisově nábřeží, kde ještě nyní přespávají bezdomovci, už brzy dostane šanci oprášit svoji prvorepublikovou krásu. Již zapomenutá chlouba Plzně se stane luxusním hotelem s wellness centrem.

Srdce lázní, památkově chráněný bazén, zůstane součástí nového komplexu. Architekt Jan Soukup, jehož ateliér vypracoval studii, věří, že by přeměna lázní mohla začít na podzim příštího roku. „Právě předáváme doklady k územnímu rozhodnutí,“ vysvětluje plzeňský architekt.

V patrech budovy vznikne sedmdesát hotelových pokojů pro sto dvacet hostů. Bazén bude součástí wellness centra se skluzavkami a vířivkami. „V levé zadní části, v místech, kde byla kdysi pára, vyrostou zase kanceláře a byty,“ popisuje architekt Soukup.

Pod budovou bude k dispozici také 203 parkovacích míst ve třech podlažích. Investorem je společnost TWB Praha, kompletní oprava může stát kolem čtyř set milionů korun. Podobnou šanci, která nyní stojí před lázněmi, dostal i františkánský klášter v centru města, který je opravený i díky evropským dotacím. Plzeň se může pochlubit i zrekonstruovanou Velkou synagogou.

„Před zřícením se v polovině devadesátých let zachránila také Galerie Pražská 13, obnoveny byly i Masné krámy,“ připomíná ještě Soukup. Místem, které naopak spěje k zániku, jsou budovy Jižního nádraží. I torzo, které se nyní využívá na kulturní akce, postupně odumírá. Bez šance je městský dům v Resslově ulici 13, kde byl kdysi sirotčinec. Ten bude zbořen.