Zdá se, že už pouhý zájem o složení potravin napomáhá hubnutí

Ženy se více než muži zajímají o složení potravin

Ženy se více než muži zajímají o složení potravin Zdroj: Profimedia.cz

Lifestylové časopisy stojí na módě a na radách a zaručených tipech ve věci diet a hubnutí. Pokusy zhubnout jsou nevyčerpatelným tématem nejen pro ženy. Nyní se, zdá se, objevil nový přístup, který nenutí ani k usilovnému cvičení zumby, ani k hladovění; stačí číst etikety na potravinách o jejich výživové hodnotě.

Federální centrum pro kontrolu chorob ve Spojených státech zjistilo, že průměrný BMI (body mass index) u žen, které sledují výživové hodnoty na potravinách, je asi o 1,49 bodu nižší, než u těch, které se o složení potravin nezajímají. V případě průměrné americké ženy dělá váhový rozdíl asi 3,6 kilogramu. Výsledky pocházejí z více než 25 tisíc datových záznamů pořízených v rámci národního dotazníkového zdravotního šetření, které se provádělo jako součást ročního průzkumu veřejného mínění.

Bezmála polovina městského obyvatelstva (49 procent) uvedla, že věnuje pozornost etiketám na potravinách. Ženy se o složení toho, co jedí, zajímají více než muži – 74 procent ku 58. Přitom největší rozdíl v BMI se ukázal mezi bílými Američankami „etiketářkami“ a těmi, které skladba potravin nezajímá – asi 1,76 bodu.

Zajímavé je, že mezi americkými muži, jak bělochy, tak černochy, jsou rozdíly v BMI v souvislosti se čtením složení a nutriční hodnoty potravin minimální (asi 0,12 bodu).

BMI kalkulačka >>>

Z výsledků samozřejmě nelze jasně vyvozovat, že vztah mezi „studiem“ potravinových etiket a BMI je příčinný. Je velmi pravděpodobné, že lidé, kteří se zajímají o složení potravin, mají také blíže k zdravějšímu životnímu stylu. Informovaní spotřebitelé se však lépe rozhodují při nákupu a studie mimo jiné ukazuje, že označování potravin může být efektivním nástrojem jak změnit spotřebitelské návyky. Šíření nutričních informací je proto jedním z legitimních nástrojů, jímž se dá čelit epidemii obezity. Chmurné vize totiž ukazují, že za dvacet let by mohlo obezitou trpět přes 40 procent americké populace.