Zdravotní židle Adaptic je vítězem nezávislého testu fyzioterapeutů

Židle Adaptic přesvědčila odbornou porotu.

Židle Adaptic přesvědčila odbornou porotu. Zdroj: Adaptic

Zdravotní židle s výkyvným sedákem Adaptic vyhrála 1. místo v testu provedeném odborníky centra fyzioterapeutické péče FYZIOklinika na pražském Chodově.

„Určili jsme náročné požadavky, které by kvalitní zdravotní židle měla splňovat: zajišťovat zdravé sezení, které je pro páteř správné a optimální, sezením nedochází k poškození páteře, jsou určeny pro celodenní sezení, tedy alespoň osm hodin denně, splňují ergonomická kritéria a jsou určeny primárně do kanceláře,“ vysvětluje Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Z nabídky českého trhu vybrali pražští fyzioterapeuti k testování židle značky Spinalis a Adaptic, které jako jediné uvedená kritéria splňují. „Židle, které jsme vybrali, zajišťují při dlouhodobém sezení přirozenou pohyblivost pánve, podporují aktivaci svalů hlubokého stabilizačního systému páteře a pomáhají podporovat vzpřímené držení zad,“ shrnuje Iva Bílková v recenzi ke zdravotním židlím Spinalis a Adaptic.

Přesvědčivé prvenství

Ze zdravotního hlediska podle fyzioterapeutů obě židle představují momentálně nejzdravější způsob celodenního sezení, uvádí FYZIOklinika v souhrnné zprávě. Všímá si současně skutečnosti, že z technologického hlediska Spinalis nepatrně zaostává za současnými trendy.

Jako největší problém vnímá, že u většiny modelů není možné nezávisle nastavit područky vůči bedrům, což mění postavení ramen blíže k uším nebo naopak nutí do lehkého vyhrbení. Naopak Adaptic z tohoto pohledu vyšel z testu jako nejdokonalejší zdravotní židle na trhu.

V celkovém srovnání zdravotních a ergonomických funkcí, s přihlédnutím i k použitým materiálům a ceně testovaných modelů Spinalis Hacker a Adaptic Evora zvítězil Adaptic v poměru 8:3. „Některé parametry je možné považovat za subjektivnější, Spinalis by tak mohl získat o dva body lepší hodnocení, pokud dá uživatel přednost tvrdému sedáku a nevadí mu zastaralý design,“ uzavírá test.

Výsledek spolupráce týmu odborníků

„Vzhledem k tomu, že jsme při vytváření židle Adaptic brali v úvahu četné připomínky zákazníků a na jejím vzniku se podílel tým lékařů a fyzioterapeutů včetně profesora z technické univerzity, skvělé umístění v nezávislém testu potvrzuje, že se povedlo splnit naše úsilí nabídnout zákazníkovi nejmodernější řešení pro zdravé sezení,“ hodnotí výsledek Martin Macháček, ředitel firmy Adaptic Innovation, která adaptivní zdravotní židle Adaptic vyrábí.