Zelené pahorky burgenlandské

Burgenladn - golf

Burgenladn - golf Zdroj: Foto Petr Tuma

Bad Tatzmannsdorf Při pohledu na měkce zvlněné kopce se šachovnicí políček, vinic a golfových fairwayí máte pocit, že jste státní hranici ani nepřekročili. Tak nějak vypadá Litoměřicko, polabská nížina i moravský val namixované v jednom. Kraj jako stvořený pro milovníky golfu i skvělého jídla a vína se ale nachází v Rakousku, zhruba sto kilometrů pod Vídní.

Největší golfové lákadlo

Je jím Golfschaukel Lafnitztal v Stegersbachu, přímo v srdci vinařského ráje. Rezort zahrnuje dvě špičková osmnáctijamková hřiště, jedno devítijamkové a jedno pětijamkové.
My ale tentokrát zamíříme trochu dále, na další poklidnou osmnáctku. Ta se nachází v lázních Bad Tatzmannsdorf na dohled od rakousko-maďarských hranic. Tamní greeny se rozkládají přímo pod okny dvou gigantických hotelů Supreme a Avance.Rezort vábí řadu celebrit, a to i z golfového světa, hrál na něm například i Alex Čejka. Rekord 5859 metrů dlouhého hřiště s parem 73 však drží Australan Brett Ogle s 67 ranami.

Bez čepice ani ránu

Burgenland je právem označován jako nejslunnější rakouský region s více než 300 slunečnými dny v roce, takže byste neměli zapomenout na dostatek tekutin a čepici s kšiltem.A to už přichází první odpal na příjemné čtyřparové jamce. Podstatné je držet se pořád rovně, v rafech po obou stranách poměrně úzké fairwayie se míčky hledají obtížně. Po rovině ale dlouho nepůjdete…Hned další jamka vede kolmo dolů, odpalovat tak musíte vlastně jen citem, napravo i nalevo čeká divoký les.

Nic to není v porovnání s nejtěžší jamkou číslo pět a parem 4. Má tolik záludných překážek, že se na green dostane jen zkušený hráč. Vlevo je out, vpravo voda a před vlajkou rybníček. Tato jamka patří k nejtěžším v celém Rakousku, a jak trefně říkají Skotové: „Je to místo, kde se z chlapců stávají muži.“
Fairwaye u jamek číslo 7, 8 a 9 se doslova producírují pod balkony hotelu a umožňují tak ubytovaným hostu°m pozorovat a komentovat výkony hráčů z lehátka na terase.

Golfové nebe

Místní klub se může rovněž pochlubit jedním z nejdelších odpališť v Rakousku a proslavenou školou „Golf Academy David Leadbetter“.
Do dnešní skvělé podoby toto jedno z nejstarších golfových hřišť v Rakousku přivedl až současný majitel rezortu, a to v roce 1991.
A jak to vypadá s cenami? Cena za hru je 52 eur a přes víkend 62 eur.

Jak se tam dostat

Z Prahy to je do Bad Tatzmannsdorfu zhruba 450 kilometrů. Jeďte po dálnici na Brno, přes Vídeň – kde je už dokončen obchvat, takže se nemusí zajíždět do centra, a následně směrem na Graz. Za sjezdem na Pinkafeld jsou již cedule na Bad Tatzmannsdorf i Reiter’s Burgenland Resort.