Zemřel Doug Engelbart, vynálezce počítačové myši

Vynálezce počítačové myši Doug Engelbart

Vynálezce počítačové myši Doug Engelbart Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alan Levine

Ve věku 88 let dnes zemřel vynálezce počítačové myši a průkopník internetu Doug Engelbart. První počítačovou myš předvedl už koncem roku 1968. O Engelbartově úmrtí informovalo muzeum počítačové historie v kalifornském městě Mountain View, se kterým Engelbart od roku 2005 spolupracoval.

První počítačová myš se svým dnešním kolegyním příliš nepodobala. Měla tvar kvádříku vyrobeného ze dřeva a disponovala jediným tlačítkem. Ve spodní části krabičky byla dvě vzájemně kolmá kolečka, která se při pohybu myši po podložce otáčela. Jedno kolečko indikovalo jízdu vpřed a vzad, zatímco druhé se otáčelo při pohybu myší do stran. Snímače měnily otáčení koleček na elektrické impulzy, z jejichž vzájemného poměru dokázal software vypočítat směr, jímž se myš pohybovala, i vzdálenost, kterou při tom urazila.

Zařízení, které si jeho vynálezce nechal v roce 1967 patentovat pod názvem „indikátor X-Y polohy pro zobrazovací systémy“, si Engelbartovi kolegové překřtili na myš. Mohl za to kablík vycházející ze zadní části, který celému zařízení propůjčoval vzhled hlodavce s dlouhým ocáskem.

Potenciál nového polohovacího zařízení však zůstal dlouho nepovšimnut. Mnoho na tom nezměnil ani někdejší Engelbartův kolega a výrobce první myši Bill English, který v roce 1972 nahradil kolečka praktičtější kuličkou.

Jako první začala myš ke svým počítačům dodávat americká společnost Xerox. Zlatou éru počítačových myší však odstartovala až přibližně v polovině osmdesátých let společnost Apple se svými počítači Macintosh. O invazi počítačových hlodavců na IBM PC kompatibilní počítače se až později postaral operační systém Windows.