ZENotes: Ať žije nábřeží!

Aktivisté iniciativy Auto*Mat na Smetanově nábřeží

Aktivisté iniciativy Auto*Mat na Smetanově nábřeží Zdroj: CTK

Pražští radní v březnu schválil víkendové proměny Smetanova nábřeží mezi Karlovým mostem a Národním divadlem na pěší zónu. Pohybovat by se zde mohly tramvaje, cyklisté, taxi a hlavně chodci, pro které bylo v plánu připravovat pravidelné zábavné aktivity. Duben utekl jako voda, nachyluje se květen a pořád nic. Akce se nyní odložila na podzim. Pravda, u magistrátu, potažmo většiny institucí placených z veřejných peněz to není nic nového, spíše by mne překvapilo, pokud by se vše stihlo termínu.

Jako obyvatelka centra Prahy jsem pro maximalizaci pěších zón všemi deseti. Automobily úspěšně hyzdí nejen fotografie turistů a krásné pražské výhledy, ale na mnoha místech chodcům doslova ujíždí prsty na nohou, jak se bez ohledu valí kupředu. V zájmu objektivity nutno dodat, že občas je docela chápu, turisté i místní se zejména centrem promenují doslova náměsíčně a sotva věnují pozornost něčemu jinému, než vlastní hlavě v oblacích, a trpělivost řidičů má zcela logicky své meze. Nicméně to vnímám jako další argument pro pěší zóny.

Otazník pro mne visí nad časovým rozvrhem plánované akce. Schválena byla existence pěší zóny o víkendech, předpokládám, že jako zkušební doba s plynulým přechod k trvalému stavu. Pokud ne, zdá se mi, že bohulibý úmysl za kterým stojí iniciativa Auto*Mat, vyjde tak trochu na prázdno. Stačí se podívat na množství lidí, kteří využívají nové pěší zóny ve spodní části Václavského náměstí . A to už ji tam permanentně máme několik měsíců. Akci můžete sledovat podepsat petici za pěší zónu na nábřeží na webstránce iniciativy.