Ženský půvab a zkřížené hokejky

Nymburk hostil evropský šampionát divize B v halovém pozemním hokeji. Češky postoupily mezi elitu.

Houká závěrečná siréna a ruce českých reprezentantek v pozemním hokeji letí nahoru. Na halovém mistrovství Evropy divize B, které se uskutečnilo o víkendu v Nymburce, nenašly přemožitelky a z prvního místa postoupily mezi elitu.

„Je to super, paráda. Tajně jsme o tom snily a splnilo se nám to,“ radovala se kapitánka českého týmu Karolína Kazdová. Češky mohly slavit i přes závěrečnou remízu s Rakouskem; ta jim totiž k zisku prvního místa bohatě stačila.

Do nymburského sportovního centra se sjely týmy z osmi evropských zemí. A bylo se nač dívat. Drsné souboje, tvrdé střely, vyhecované koncovky a v neposlední řadě ženský půvab. I v této kategorii patří Češky mezi špičku. Po turnaji v Nymburce patří mezi nejlepší i v halovém pozemním hokeji.

Jejich sport je téměř totožný s klasickým pozemním hokejem, ale hraje se v hale, na hřišti menších rozměrů a místo jedenácti hráček (nebo hráčů) jich na každé straně běhá šest. „Je to někdy zajímavější než normální hokej, děje se víc dramatických situací,“ popisuje rozdíly Kazdová.

Zatímco v Nymburce fandili českým hráčkám jen rodiče a kamarádi, jinde, kupříkladu v Nizozemsku, by je hnaly vpřed tisíce fanoušků. „U nás pozemní hokej moc známý není, ale o to lepší máme v reprezentaci partu,“ usmívá se česká kapitánka.

Spolu s domácím výběrem postoupily mezi elitu i druhé Rakušanky, o patro níž naopak sestupují Portugalky a Italky.