Zima zatím spí zimním spánkem, padaly teplotní rekordy

hory, ilustrační foto

hory, ilustrační foto Zdroj: tisicovky.cz

Počasí na začátku ledna nedává obrázek třeskuté zimy, kterou jsme stále ještě zvyklí si s tímto obdobím spojovat. Týdenní výhled nepočítá s výrzaným pádem do minusových teplot. Spíš než vrchol zimy budou následujcí dny připomínat začátek jara. Vysoká oblačnost neslibuje sněhovou nadílku, spíš bláto. Pondělí bylo také nejteplejším dnem od roku 1988.

Teploty jsou a budou spíš nad dlouhodobým průměrem. Nyní už se nad něj vyšplhaly o šest stupňů. V týdnu je doprovodí oblačnost s deštěm, sněžit bude místy jen a horách.

Teplý vzduch, který v pondělí rádno proudil do Čech, dostal teplotu až k 11 stupňům nad nulou. V úterý bude v Čechách z počátku dne polojasno, na Moravě a ve Slezsku zataženo až oblačno. Odpoledne se však situace na západě a východě vystřídá. Ráno bude teplota mezi čtyřmi stupni až nulou, odpoledne pak vystoupí ke třem až sedmi stupňům Celsia. Na hory přijde déšť se sněhem. Vát bude čerstvý vítr, který v nárazech dosáhne i rychlosti 55 kilometrů v hodině.

Podmračená obloha s občasnými dešti by měla vydržet až do středečního rána. Na horách by ale mělo sněžit, postupně i v níže položených oblastech. Teploty napodobí ty úterní.

Zbytek pracovního týdne bude provázet velká oblačnost, z níž by měl ve vyšších polohách padat sníh. Ráno se bude teplota pohybovat od tří stupňů do minus jednoho, přes den se dostane až k pěti nad nulou.

Ani o víkendu nečekejme dramatický obrat a změnu v ladovskou zimu. Jen ve vyšších polohách se bude déšť měnit ve sněhové vločky. Avšak i v horských oblastech je sníh kvůli neobvykle teplému počasí mokrý a zřejmě se neudrží ani během dalších čtrnácti dní následujících po tomto týdnu. Milovníci zimních sportů, kteří si chtějí na domácí půdě opravdu dobře zalyžovat, se tak budou muset ještě obrnit trpělivostí. Podle Dagmar Honsové z Meteopressu připomíná letošní zima rok 2007.

Zajímavé je, že voda v některých nádržích má teplotu jako v létě. Například voda v Kamýku nad Vltavou má sedm stupňů, což je podobné jako v červnu. Podobnou teplotu vody hlásí i z nádrže Slapy a Štěchovice. O málo chladnější je voda v Orlíku nebo v Nechranicích.