Zimní strašák? Bukovák a Vráž

Nejhorší úseky jsou pro silničáře na Klatovsku ve směru na Horažďovice a Domažlice.

I kdyby se snažili sebevíc a za volantem sypačů, radlic nebo traktorů byli ve dne v noci, terčem kritiky u mnohých řidičů budou celou zimu. Řeč je o silničářích. „Někteří řidiči jsou slušní, respektují nás. Jiní se ale neumějí chovat. Už několikrát se mi stalo, že kamioňáci jedou proti mně a místo, aby se vyhnuli, klepou si na čelo,“ popisuje své zkušenosti šestadvacetiletý Radek Baštář.

Jako řidič sypače pracuje u Správy a údržby silnic v Klatovech sedmým rokem. Na starost má čtyřiaosmdesát kilometrů dlouhý úsek na Měčínsku. Než jej objede, uběhne zhruba tři a půl hodiny. Do terénu se Radek Baštář musel vydat i o víkendu. To silnice na Klatovsku pokryla nová vrstva sněhu. V zimním období se přes sedm desítek lidí z klatovské správy a údržby silnic (SÚS) za volantem sypačů, radlic a traktorů téměř nezastaví.

„Na starost máme 1126 kilometrů silnic na Klatovsku. Z toho je sto pět kilometrů silnic první třídy. Tedy těch, kteří se musí odklidit jako jedny z prvních,“ vysvětluje provozní náměstek SÚS v Klatovech Miroslav Sušický.

Dvojí posyp

Za nejkritičtější úseky považují klatovští silničáři vrchy Bukovák a Vráž. První z nich vede řidiče na Horažďovice, druhý na Domažlice. Sníh tu komunikace pokrývá jako jedny z prvních. Nejdéle se tu drží. A při sebemenším větru jako jedny z prvních znovu zapadají, takže sem silničáři jezdí dost často. „Také silnice z Klatov směrem na Nýrsko a z Kolince směrem na Sušici jsou kritickými úseky. Dost často se tu tvoří náledí,“ tvrdí Miroslav Sušický.

Terčem kritiky ze strany řidičů se už několik let po sobě stává cesta na Železnou Rudu. „Z Javorné na Gerlovu Huť a z Nýrska na Špičák se nesmí používat kvůli ochraně přírody sůl. Proto silnici ošetřujeme bílým pískem. Jenže na silnici není vidět, takže nás řidiči obviňují, že tyto silnice neuklízíme,“ připouští Sušický. Na tuto trasu vysílají silničáři speciální kombinovaný sypač. Ten je naložený klasickou solí a bílým pískem, který se často kombinuje s drtí.