Zkuste „hacknout“ Pentagon, vyzvalo americké ministerstvo obrany

Pentagon

Pentagon Zdroj: CC BY 2.0: gregwest98 via Flickr

Pentagon láká americké hackery, aby se zapojili do testování bezpečnostních systémů jeho webových prezentací. Pilotní test zaměřený na prověrku zranitelnosti internetových stránek ministerstva obrany USA má podle agentury Reuters začít v dubnu pod názvem "Hack the Pentagon".

Využívat služeb hackerů, kriminálních narušitelů počítačových sítí, k odhalování nedostatků v bezpečnostním zajištění je poměrně běžná praxe amerických soukromých firem. Pentagon se k takové metodě odhodlal poprvé.

„Jsem přesvědčen, že tato novátorská iniciativa posílí naši kybernetickou obranu a upevní národní bezpečnost USA,“ komentoval rozhodnutí ministr obrany Ashton Carter. Podle něj nadešel čas, aby i Pentagon začal využívat „nejlepší metody“ odvětví. Ministr připustil, že bezpečnostní zajištění amerických vládních úřadů nemá zatím tu nejlepší pověst.

Počínání Pentagonu podle Reuters se zájmem sledují i ostatní americké vládní úřady včetně Bílého domu, které by služeb hackerů mohly v budoucnu také využít. Ministerstvo obrany dosud k prověrkám bezpečnostních systémů využívalo interní odborné týmy.

K testování se mohou přihlásit výhradně američtí občané, kteří budou ochotni absolvovat blíže nespecifikovanou bezpečnostní prověrku. Zatím se s jejich pomocí budou prověřovat jen veřejné webové stránky, v budoucnu se k nim podle Pentagonu mohou připojit i „citlivější“ počítačové sítě.