Zloději hledají tipy na Facebooku

Nové technologie oslovily i galérku. Každý desátý zloděj využívá při přípravě vloupání poznatky z Facebooku a dalších sociálních sítí, kde se lidé chlubí svým majetkem nebo plánovanou dovolenou. Vyplývá to z průzkumu výrobce zabezpečovacích systémů Jablotron mezi českými vězni.

Při tipování objektu vhodného k loupeži se zloději nejvíce řídí tipy od známých. Pro čtvrtinu je znakem příhodného objektu plná poštovní schránka a další známky toho, že majitelé domu či bytu zjevně nejsou delší dobu přítomni. Celkem 11 procent respondentů se při tipování spoléhá na Facebook a informace, které z něj získá. Pachatelé vloupání se do vyhlédnutých objektů nejčastěji dostávají otevřeným nebo špatně zajištěným oknem. Nejčastější chybou, kterou podle zlodějů dělají majitelé objektů, je špatné zabezpečení oken. Jako nejsnadnější cestu do domu či bytu označili vězni okna, následoval sklep a garáž. Naopak oříškem bývají pro pachatele vchodové dveře a také vloupání přes střechu.

V panelových domech kradou zloději nejčastěji přes den, naopak u rodinných domků preferují noc. Skoro polovina dotázaných dává přednost tomu, když jeho majitelé uvnitř objektu při vloupání spí. Řada lidí stále nechává klíč pod rohožkou nebo v květináči před dveřmi – téměř polovina dotázaných vězňů uvedla, že se s tímto zvykem při vloupání setkala. Češi také často schovávají cennosti na stejných místech, a zloději tak jdou „najisto“.

Dalibor Dědek začal na půdě, pronikl do celého světa