Zlomili jsme sílu moci a peněz

Dlouholetý kritik vedení Liberce Jan Korytář vyhrál volby. Zřejmě bude novým primátorem.

Téměř deset tisíc Liberečanů pro něj hlasovalo v komunálních volbách. Stal se jasným vítězem a zřejmě bude novým primátorem města. Jan Korytář, lídr strany Změna pro Liberec, dosud jeden z nejhlasitějších kritiků dosavadního vedení města.

Budete primátorem?

Počítám s tím. Vzhledem k preferenčním hlasům mě navrhuje i Změna pro Liberec. Netrvám ale na tom, pokud by to mělo ohrozit vyjednávání.

Jaké první kroky na magistrátu podniknete?

Představíme lidem na magistrátu a vedení městských organizací vizi, co chceme změnit. Všechny pozvu k aktivnímu zapojení do potřebných změn. Pak začne mravenčí práce na změně fungování města, což nebude vůbec jednoduché. Hlavní je obnovit důvěru Liberečanů v jeho vedení.

Proč myslíte, že lidé zvolili právě vás?

Nejspíš proto, že jsem se neobjevil až před volbami a protože znají mé názory a moji práci. A možná i proto, že nezastupuji žádné lobby, ale zájmy normálních lidí, kteří mají podobnou představu o fungování města. K našemu vítězství myslím přispělo i to, že jsme od začátku říkali, že koalice s místní ODS nepřichází v úvahu, a nenechávali jsme si zadní vrátka jako jiní. Dokázali jsme, že když se spojí aktivní občané a občanští aktivisté, mohou společně porazit sílu peněz a moci.