Zmizelá šlape, Fincher jí ale moc nepomáhá

Film Zmizelá

Film Zmizelá Zdroj: Cinemart

Jubilejní desátý snímek natočil jeden z nejvýraznějších amerických tvůrců posledních dekád David Fincher. Stejně jako v případě většiny svých filmů i tentokrát zvolil slavnou knižní předlohu. Po Klubu rváčů nebo Zodiakovi přichází s filmovou verzí předloňského bestselleru Gillian Flynnové Zmizelá.

Zatímco v předchozích případech Fincher vždy dokázal vytěžit z adaptace maximum a ještě přidal spoustu vlastní invence, tentokrát kvality filmové Zmizelé leží především na bedrech původní knihy a scénáře.

Pokud Fincher na scénáři a jeho výsledku nepřiznaně spolupracoval, je třeba jej pochválit. Ale za režii si příliš potlesku nezaslouží. Zcela totiž rezignoval na svou pověst „vizionáře“ a snímek natočil zcela konvenčním způsobem. Místo nápadů se až příliš soustředil na režijní minimum, za něž lze označit vedení herců a práci s hudbou. Obojí je perfektní, v jistých momentech dokonalé. Platí to především pro práci s Benem Affleckem, o jehož herectví kolují vtípky již dlouho. Ve Zmizelé ale zcela přesně vystihl charakter muže, který svou ženu nenávidí, ale pro svět musí hrát roli zachmuřeného manžela zmizelé ženy (pozor, to neznamená, že nutně musí být vinen!).

Soundtrack Trenta Reznora pak je zcela samostatnou kapitolou. Stejně jako u předchozích kolaborací Finchera a Reznora platí, že cédéčko s výslednou hudbou si asi pustíte těžko. Ale z filmového hlediska je ta hudba dokonale funkční. A ostatně totéž platí i pro celý film, který funguje jako celek zcela spolehlivě. Jen je škoda, že kniha se všemi svými zvraty a cynismem vyvolává daleko intenzivnější emoce.

Zmizelá
(drama, USA, 145 minut)
Režie: David Fincher
Hrají: Ben Affleck, Rosamund Pike, Missi Pyle, Neil Patrick Harris
Hodnocení: 80 %