Zvířatům v zoo připravili vánoční mlsání

Výjimečnou vánoční atmosféru pocítila i zvířata zlínské zoo. Některá výzdobou výběhu, jiná třeba koktejlem z krevet.

Stromeček ani zabalené dárky sice zvířata ve zlínské zoo nedostala, slavnostní atmosféru ale určitě rozpoznala. Ošetřovatelé alespoň některým z nich připravili pamlsky, které jen tak každý den nedostávají.

„Pamlsky nemohla dostat úplně všechna zvířata. U některých to mohlo nevhodně narušit jejich zažitý stereotyp, který je pro úspěšný odchov hodně důležitý. Týkalo se to třeba goril,“ vysvětlil pracovník zoo Tomáš Divilek.

Ošetřovatelé ale připomněli Vánoce většině zvířat. Ať už výzdobou voliéry či výběhu, nebo právě „slavnostní tabulí“. Na menu tak byl například mořský koktejl z krevet, mušlí, chobotniček a sépií pro sladkovodní rejnoky nebo třeba ovocné dorty pro primáty.

„Laskominky zvířatům dokonale zastoupily i ten nejlepší vánoční dárek,“ říká mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková.

Útěk z kuchyně do zoo

Návštěva zoo při Štědrém dni se pro desítky rodin ze Zlína a okolí stala již tradicí. „Je to ideální možnost, jak se v závěrečných přípravách před večerem můžu aspoň na dvě hodinky zbavit dětí i manžela. Pošlu je jednoduše do zoo,“ řekla s úsměvem Radka Háblová ze Zlína.

Pro některé rodiny má štědrovečerní návštěva zoo speciální kouzlo. „Zoo má o svátcích skutečně výjimečnou atmosféru, pokud přimrzne a třeba trochu nasněží, tak je to nádhera,“ soudil třeba Tomáš Divilek.

Ne všechna zvířata jsou v zimě ve svých výbězích, takže je návštěvníci neuvidí. Například sloni ale pravidelné procházky mají. „Vidět slona na sněhu je zážitek,“ doporučil Divilek.

Vánoční návštěvníci zahrady mohli být mezi prvními, kdo uviděl trojici tygřích mláďat. „Čtyřměsíčním koťatům jsme otevřeli venkovní výběh až na začátku prosince, ale mnoho lidí je na vlastní oči dosud nevidělo. Jsou totiž v prozkoumávání nového území velmi nesmělá,“ vysvětluje Bujáčková.

Zoo ve Zlíně-Lešné je otevřená každý den v roce od půl deváté ráno, v zimním období jen do čtyř hodin odpoledne, a to i na Štědrý den, v době vánočních svátků, na Silvestra a na Nový rok.