Akcie, měny & názory Davida Kocourka: Cla na auta a český HDP

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: ČTK

Americký prezident Donald Trump už několikrát zmínil, že uvažuje o zavedení cel na dovozy aut z EU do USA. Jejich výše by měla dosáhnout až 25 procent, což je skoro desetinásobek v současnosti uplatňovaných cel. Citlivost tohoto tématu pro evropské hospodářství je vysoká, protože auta představují 13 procent objemu exportu EU do USA.

České hospodářství je tímto krokem také ohroženo. Přímým kanálem to ale nebude, protože automobilový export do USA představuje pouze 0,4procenta českého automobilového exportu. Ten si navíc svou pozici udrží, protože 94 procent představuje vývoz dílů a příslušenství, který není krátkodobě tak snadné v globálním dodavatelském řetězci nahradit.

Hlavním kanálem přenosu tedy budou české dodávky evropským výrobcům aut. Finální výrobky pravděpodobně nejsou reexportovány z dalších zemí EU do USA, a tak se vliv bude primárně týkat exportů dílů a příslušenství k výrobkům, které jsou exportovány do USA. Evropská výroba je z 6,5procenta exportována do USA.

Kvůli jednoduchosti a nedostatku dalších přesnějších dat předpokládáme, že takto dopadnou efekty i na český export do EU. V ohrožení je tak tedy 18 miliard korun exportů, což představuje 0,4procenta českého HDP. To je ovšem maximální vliv, protože cenová elasticita, která bude kvůli vývozu luxusnějších aut do USA spíše nižší, celkový dopad na české hospodářství sníží.

Autor je ekonomem Komerční banky