Akcie, měny & názory Miroslava Frayera: Příležitosti stále existují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americký akciový trh byl v dosavadním průběhu tohoto roku podpořen silnou výsledkovou sezonou. V současnosti již ale naráží na své mantinely, když rostoucí napětí ze zaváděných celních opatření, zvyšování úrokových sazeb a vyšší volatilita jsou hlavními zdroji rizik. 

Makroekonomické prostředí zůstává nadále pro akciové trhy příznivé. Budoucí zpřísňování měnové politiky s rostoucími očekáváními na zvyšování sazeb i v EMU budou obecně negativní zprávou pro evropské akciové investory. Trpět však budou především růstové akcie s vysokým dluhem a slabším ratingovým hodnocením, například v Itálii nebo Španělsku.

Stěžejním motorem růstu globálních akciových trhů by měly být asijské indexy jako například ten japonský. Akcie tamního trhu se nám zdají být stále velmi perspektivní z důvodu solidního ekonomického vývoje, který však není doprovázen vysokou dynamikou mezd a inflací, na což by musela centrální banka reagovat zpřísňováním měnové politiky. Určitým rizikem by ale mohl být oslabující dolar vůči jenu.

Můj náhled na akciové rozvíjející se trhy je pozitivní, přestože musím připustit, že aktuálně je ve vyšší výkonnosti limitují rostoucí hrozby z obchodních válek a silný dolar. Nicméně i tak jsou tyto země v lepší kondici než před pár lety, kdy jejich hluboké deficity běžných účtů byly financovány převážně spekulativním kapitálem, zatímco dnes jejich zadlužení není tak vysoké a do zemí proudí přímé investice.

S očekávaným oslabováním dolaru by tak mohly být akcie těchto trhů opět atraktivnější. Ekonomiky by se měly opírat o rostoucí investice a spotřebu domácností, a tím tak zvýšit importy zboží a kapitálových statků, což by mělo podpořit nejen evropské exportéry.

Autor je analytikem Komerční banky