Akcie, měny & názory Jakuba Bruknera: Návrat ke kořenům

Amazon překvapil mnohé investory i analytiky svou poslední akvizicí potravinářského řetězce Whole Foods. Společnost tím vysílá signál, že v klasické distribuci potravin ještě vidí příležitost k dalšímu růstu oproti distribuci on-line, již už řadu let úspěšně provozuje. Zdá se, že spotřebitelé nejen v Americe v některých oblastech stále dávají přednost tradičnímu nakupování v kamenných obchodech.

Samotný Whole Foods nepředstavuje na tamním trhu příliš velkého hráče. Se svými tržbami za loňský rok na úrovni 15 miliard dolarů se nemůže rovnat velikánům jako Wal-Mart, Kroger nebo Walgreen’s, které vykazují obraty přes sto miliard dolarů na obrovském trhu ve Spojených státech.

Amazon zde sází na reputaci Whole Foods jakožto jedničky v prodeji čerstvých a prémiových potravin a polotovarů bez umělých přídavků, což skvěle zapadá ke stávajícímu AmazonFresh, tedy on-line distribuce potravin. Výhodou je i přítomnost řetězce v Kanadě i ve Spojeném království a není pochyb, že Amazon má k případnému rozšiřování stávající distribuční sítě dostatek volné hotovosti.

Akvizice za 13,7 miliardy dolarů v hotovosti poněkud otřásla pátečním obchodováním s akciemi maloobchodních řetězců. Amazon posílil o téměř 2,5 procenta, Whole Foods pak poskočil o 29 procent. Konkurence počítala ztráty. Wal-Mart a Walgreen’s propadly téměř o pět procent, Kroger pak odepsal přes devět procent hodnoty svých akcií.

Hned v pondělí se vynořily spekulace o možné fúzi společností Ahold Delhaize a Kroger, jež by spojením vytvořily společnost s konsolidovanými tržbami přes 180 miliard dolarů, což by bohatě stačilo na úřadující jedničku Wal- -Mart s ročním obratem přes 115 miliard. Hovoří se dokonce o možném nepřátelském převzetí ze strany Krogeru, jelikož management Aholdu je podle dostupných informací ke sloučení nepřístupný.

Amazonu se tak podařilo rozvířit vody potravinového maloobchodu a bude zajímavé sledovat, zda dokáže proměnit svoji konkurenční výhodu a bude na tomto poli dále expandovat. Průměr analytických hodnocení dle agentury Bloomberg dává nyní titulu roční potenciál růstu přes 13 procent s cílovou cenou přes 1100 dolarů.

Autor je makléřem Patria Finance