Debata Babiše a Fialy nepřinesla nic nového. Řekli si, co potřebovali, zbytek byla estráda

Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023)

Petr Fiala a Andrej Babiš se utkali v Partii na CNN Prima News (4.6.2023) Zdroj: Reprofoto CNN Prima News

Člověk si stále jen nerad zvyká, že se zásadní diskusní souboj mezi vládou a opozicí neodehrává ve veřejnoprávní televizi, ale na Prima CNN News. Nedělní Partie ovšem nabídla jedinečnou příležitost podívat se, v jaké duševní a argumentační kondici se nachází předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poprvé ve větší diskusi od prohraných prezidentských voleb. A rovnou s premiérem a šéfem ODS Petrem Fialou.

Předem je třeba říct, že kdo čekal souboj fakt a argumentů, mohl být spokojen dejme tomu prvních patnáct dvacet minut. Pak už Babiš tradičně ustoupil k monologům, které spíš než pro diváka mohly zajímat jazykovědce, případně odborníky na sémantiku.

Argumentační linky byly nepřekvapivé, a to u obou řečníků. Ano, píšeme řečníků, protože je smyslem televizních debat prezentovat předem připravené politické řeči, jakkoli se pořad tváří diskusně. Ne, o diskusi nejde a ani jít nemělo.

Tedy vláda: Nejvýznamnější vzkaz zní, že vláda nehodlá nic měnit na připraveném konsolidačním balíčku a v této podobě ho také hodlá schválit a poslat do sněmovny. Fiala tvrdí, že za balíčkem stojí všech pět stran jeho koalice, což je důležitá zpráva o pokračování projektu. 

Opozice, zde tedy hnutí ANO, k balíčku nic nového nepřinesla. Její návrhy jsou známé – mimořádně zvýšit důchody, rodičovský příspěvek, nulová DPH na potraviny, cenové stropy u základních potravin a tak dále. Nikdo, ani Andrej Babiš, nečeká, že Fiala vyjekne nadšením a v televizním pořadu oznámí: „Jééé, to je super, to nás nenapadlo. Někde těch 250 miliard dalšího schodku najdeme, děkujeme, pane Babiši."

Pavel, Fiala a Babiš se sešli na Hradě

Video placeholde
Pavel, Fiala a Babiš se sešli na Hradě • Blesk TV

Oba řečníci přirozeně mluvili každý ke svému publiku, tedy většinově odlišnému. Řekli si, co potřebovali, zbytek je estráda. A nutno říct, že tomuto žánru tradičně Babišova účast prospívá a jeho protivníkům většinou stačí chvilku si počkat a jemně popichovat. Třeba říct, že konsolidační balíček Babišovi vadí, protože škrtá dotace, ze kterých Agrofert žije. 

Zajímavý moment nastává, když Babiš Fialovi radí, aby předal řízení kabinetu hejtmanu Martinu Kubovi a přesune se na místo eurokomisaře po Věře Jourové. Zmínil zároveň i upozaděného ekonomického experta ODS Jana Skopečka, který je prý sice také „asociální ódeesák“, ale aspoň tomu prý rozumí. Žádná věta v politickém projevu není jen tak sama pro sebe, a pokud měl tento výpad Babiš promyšlený, můžeme za ním číst nabídku ANO na společné vládnutí s ODS a oslovením lidí, kteří nejsou se způsobem Fialova vládnutí spokojeni. A nepochybně takoví v ODS jsou. Podobný klín se Babiš pokusil vrazit mezi Fialu a ministra financí Zbyňka Stanjuru. Označil ho za nekompetentního, Fiala ovšem kritiku odmítl a za Stanjuru se postavil.

Pokud bychom střet hlavních person koalice a opozice měli brát jako předzvěst zásadního střetu o konsolidaci veřejných financí ve sněmovně, byli bychom zklamáni. Politické divadlo se odehraje ve starých kulisách: obviňování, kdo může za inflaci, kdo za vysoké schodky, kdo přidal důchodcům a nechal lidem v peněženkách víc peněz. A věčná tvrzení, že lže vždy ten druhý. 

Kdo čekal překvapivý tah zejména od opozice, musel být zklamán. Souboj grafů, monologů a mávání papíry žádná politická superdebata nebyla.