Debatu na Primě zválcoval Pavel. Na Nově se zachránila Nerudová, dokázala oponovat Babišovi

Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel

Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Petr Pavel Zdroj: TV Nova

Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Petr Pavel
Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Danuše Nerudová
Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova: Andrej Babiš
Prezidentské volby 2023: Debaty na TV Nova
5
Fotogalerie

Poslední dvě debaty před prvním kolem prezidentských voleb působily hodně odlišně. Zatímco v té středeční na Primě, kterou Andrej Babiš vynechal, s přehledem vyhrál Petr Pavel, druhá debata na Nově za přítomnosti všech tří favoritů neměla jednoznačného vítěze. Svou reputaci si ale výrazně napravila Danuše Nerudová, která dokázala velmi asertivně reagovat na Babišovu demagogii a zřejmě tím na poslední chvíli odvrátila svůj pád.

Středeční debata na Primě mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou chvílemi připomínala hru tygra s myší. Danuše Nerudová se sama dostávala do úzkých, působila velmi nejistě, a dokonce se hned na začátku dopustila zjevných nesmyslů jako třeba tvrzení, že „skupina, která bojovala proti komunistickému režimu, byla větší, než ta co režim budovala“.

Naopak Petr Pavel po většinu debaty působil až mimořádně klidně a nad věcí. Zřejmě jedinou jeho nejistotou bylo to, jak moc má Danuši Nerudovou zesměšňovat tak, aby se to neobrátilo proti němu samotnému. Třeba ve chvíli, kdy Nerudová nepochopila, proč by se měla na Hrad vracet standarta „uloupená“ uměleckou skupinou Ztohoven v roce 2015, která ji nahradila červenými trenkami.

„Já tomu pořád nerozumím. Standarta na Hradě je. Nerozumím, proč se měla vracet původní, když už tam vlaje,“ tvrdila Nerudová. „Rozumím, že to nechápete. Symbolika je složitá věc,“ balancoval Pavel na hraně mezi zesměšněním ženy ve veřejné debatě a poukázáním na její „dlouhé vedení“.

Nerudová na Primě při nepřítomnosti Babiše zjevně cílila na zrovna neoslovené levicové voliče. Třeba upozorňováním na to, že „vajíčka nám zdražila o 70 procent, mouka o 50 procent“. Petr Pavel opět reagoval s klidem: „Pro mnoho lidí je jistě cena vajíček důležitá. Ale já vnímám, že je pro ně důležitá i důstojnost prezidentského úřadu.“

Rozhovor s Danuší Nerudovou

Video placeholde
Rozhovor s Danuší Nerudovou • Videohub

Jakmile byla Nerudová v úzkých při poukazování na možný střet zájmů jejího manžela, advokáta a partnera největší české advokátní kanceláře Roberta Nerudy, vytáhla do protiútoku a upozornila Pavla na možný střet zájmů jeho poradce a podle jejích slov „právníka významné mezinárodní advokátní kanceláře“ Petra Koláře. Jenže tohle byla trefa hodně mimo. Zaprvé patří Kolář mezi oblíbence takzvané pražské kavárny, na kterou Nerudová bude v prvním kole spoléhat. A zadruhé Kolář ani není právníkem, pro Squire Patton Boggs dělá pouze poradce a je to vystudovaný etnograf a folklorista.

Nerudová se posléze s Pavlem neshodla v pohledu na Čínu ani na Visegrádskou čtyřku (V4). Zatímco někdejší rektorka by neakceptovala telefonát s čínským vůdcem, Pavel by se rozmyslel podle obsahu. Nerudová si také myslí, že V4 může být alternativou k Evropské unii, což Pavel odmítá.

Čtvrteční debata na Nově už měla o poznání slabší náboj. Ze začátku sice opět nechyběly vzájemné dárečky, z nichž nejlepší měl opět Petr Pavel (po flanelové košili pro Nerudovou daroval Babišovi makronky), ale brzy se divák mohl ukolébat až k brzkému spánku.

Zpočátku byl Babiš v defenzivě obou kandidátů „z lidu“, kteří ho kritizovali za jeho vedení státu v době covidu. Babiš sice již od prvních minut dostával viditelně větší prostor, ale nedokázal ho naplnit příliš smysluplným obsahem. Zmohl se pouze na alibistické konstatování, že během covidové pandemie „nebyl ten hlavní“. To je zhruba na úrovni školáka, který rozbije okno s kamarády a poté, co je načapá třídní učitel, se vymlouvá, že on neházel kamenem.

Rozhovor s Petrem Pavlem

Video placeholde
Rozhovor s Petrem Pavlem • Videohub

U dalšího tématu Pandora Papers, tedy kauzy s podezřením na Babišovy daňové úniky, se musel expremiér opět bránit. „Pandora Papers byla účelová věc. Byly to moje zdaněné peníze. Nevím o žádném vyšetřování,“ reagoval. Na rozdíl od Babiše, který prostě nikdy nedokáže přiznat chybu, se Nerudová po týdnech odmítání své viny v kauze Mendelovy univerzity konečně chytla za nos: „Mohla jsem jednat rychleji,“ řekla. To ovšem neplatí jen pro kauzu samotnou, ale i pro její vysvětlování na veřejnosti. Pokud by tuto větu řekla už před měsícem, nemusela čelit takové masáži. 

Nerudová si výrazně vylepšila svůj pošramocený obraz i tím, že dokázala velmi obratně reagovat na Babišovu demagogii například v otázce výše úrokových sazeb. Babiš centrální banku dlouhodobě kritizuje za příliš vysoké úroky. Nerudová vzápětí upozornila, že Babiš potřebuje nízké úroky hlavně kvůli sobě. „Vaše firmy v holdingu jsou předlužené a vy potřebujete levný úvěr. Vašim firmám zvyšování sazeb nevyhovuje.“

Babiš kontroval tím, že jeho firmy (které tedy vůbec nejsou jeho a nic o nich neví), jsou „v pohodě”, protože mají úvěry v eurech. Když pominu to, že jinak Babiš přijetí eura odmítá, spletl se nakonec i v tom, kolik úroková sazba v eurozóně vlastně činí. V debatě uvedl, že základní úroková sazba Evropské centrální banky je nyní 1,75 procenta. Realita je ale jiná. Od loňského prosince se hlavní úroková sazba zvýšila na 2,50 procenta. „Vy tomu nerozumíte. Chápu, že jste nikdy nebyla v praxi,” zakončil to Babiš výpadem proti Nerudové. 

Petr Pavel by většinou spíš pasivní, což bylo v protikladu s debatou na Primě. Generál ve výslužbě mluvil suverénně nejméně, i kvůli tomu neproměnil mečbol a někteří voliči se od něj mohli zpátky vrátit k Nerudové. 

Babišovu bezradnost při improvizaci snad nejlépe vystihuje úplný konec debaty, kdy moderátor Rey Koranteng požádal všechny tři favority, aby ve třech slovech popsali své charakterové vlastnosti, pro které by se měli stát prezidentem. Babiš reagoval: „Mám rád lidi.“

Dá se tedy říct, že Nerudová s Pavlem závěrečnou debatu na Nově vyhráli, ale známý pirátský exposlanec Mikuláš Ferjenčík by možná dodal, že to bylo jen o čelo bílého slovenského muže.

Rozhovor s Andrejem Babišem

Video placeholde
Rozhovor s Andrejem Babišem • E15