Dominik Stroukal: Michl umí mluvit lidsky, ale guvernér by neměl být propojen s politikou

Ekonom Aleš Michl.

Ekonom Aleš Michl. Zdroj: Blesk:Daniel Černovský

Ekonom Aleš Michl.
Ekonom Aleš Michl.
Ekonom Aleš Michl.
4
Fotogalerie

Na volbu Aleše Michla novým guvernérem České národní banky můžete mít různé názory. Možná by bylo lepší, kdyby to byl člověk bez propojení na politiku, možná je osvěžující mít v čele někoho, kdo umí mluvit lidštějším jazykem. To se hodí, protože žijeme v době, kdy měnovou politiku musíme kvůli rekordní inflaci sledovat nejpozorněji v našich moderních dějinách. Hlavní ale je, že naše ústava, zákony a kultura měnové politiky efektivně omezují moc kohokoliv, kdo se na toto křeslo dostane. Není to úplně jedno, ale je to skoro jedno, kdo je guvernérem. A tak to má být.

Naštěstí nejsme Turecko, kde se centrální banka rozhoduje dle libovůle prezidenta a nekrotí už sedmdesátiprocentní inflaci. U nás se rada ČNB řídí prognózou sekce měnové, která je veřejná. Každý občan České republiky může jasně vidět, proč se sazby zvyšují a jak moc. Není to arbitrární rozhodnutí měnových despotů, ale spíše opičí práce, a to v současné divoké době.

Pokud by se centrální bankéři rozhodovali jinak, měli by těžkou práci si to obhájit, vsadili by kredit respektované organizace, a nakonec mohli i porušovat zákon, nebo dokonce ústavu. Faktická moc guvernéra je rozhodující hlas, když se na zasedání sejde sudý počet radních a hlasy jsou nerozhodné. To se děje jen extrémně výjimečně.

Jednu moc ale guvernér má. Ať už je rozhodnutí jakkoli učebnicové, je to zpravidla on, kdo ho vysvětluje jak odborné, tak široké veřejnosti. V posledních dekádách světové měnové politiky je často důležitější než samotné rozhodnutí právě komentář, který ho doprovází.

Trhy jsou na sazbách závislé a snaží se číst mezi řádky. Tradovalo se, že se rozhodnutí pozná podle guvernérovy kravaty. Je to samozřejmě výmysl, ale jen ukazuje, jak moc chtějí aktéři na trzích vědět něco víc o něco dřív.

Očima guvernéra: Stagflace

Video placeholde
Očima guvernéra: Stagflace • Videohub

Odcházející guvernér Rusnok byl v tomto ohledu ideálním guvernérem. Monotónní dikce jeho komentářů k měnové politice nedávala příliš šancí najít cokoliv mezi řádky. A byl učebnicovým guvernérem, přestože měl napojení na politiku řádově vyšší než Aleš Michl. Vždyť Jiří Rusnok byl poslancem, zastával funkce nejdůležitějších ministrů, a byl dokonce premiérem této země.

Jen málokdo naplňuje lépe definici politika. Přesto ale nerozhodoval jako politik či sociální demokrat, ale transparentně jako centrální bankéř. Ono mu nic jiného ani nezbývalo. A nic jiného nezbyde ani novému guvernérovi. Jen možná budeme mít víc šancí občas něco přečíst mezi řádky.