Aleš Michl bude novým guvernérem ČNB. Kurz koruny reaguje výrazným poklesem

Prezident Miloš Zeman jmenuje nového guvernéra České národní banky Aleše Michla

Prezident Miloš Zeman jmenuje nového guvernéra České národní banky Aleše Michla Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým guvernérem České národní banky Aleše Michla. Nynější člena bankovní rady banky ve funkci od 1. července vystřídá Jiřího Rusnoka. Ekonomové soudí, že Michlův nástup by mohl přinést větší změny v dosavadní politice centrální banky. Na jmenování okamžitě zareagoval měnový trh - očekávaný obrat v měnové politice oslabuje českou korunu.

„Nepřál bych si, aby došlo k razantnímu poklesu úrokových sazeb, ale na druhé straně se domnívám, že neexistují v současné situaci dostatečné důvody k jejímu dalšímu zvyšování," prohlásil Zeman. 

„Hlavní cíl bude navrátit inflaci na dvě procenta. Předpokládám, že to bude trvat dva roky," řekl po svém jmenování Michl. Na prvním zasedání bankovní rady ČNB, které povede, slíbil navrhovat stabilitu úrokových sazeb.

Právě Michl podle ohlasů z trhu představuje protipól současného myšlenkového mainstreamu bankovní rady ČNB. Nynější zvyšování úrokových sazeb podle něho není zdaleka všemocnou léčbou inflace. „Společně s kolegou v bankovní radě Oldřichem Dědkem se domníváme, že vypuknutí války na Ukrajině představuje zásadní zlom, který ještě více problematizuje politiku razantního zvyšování úrokových sazeb,“ nechal se počátkem dubna slyšet Aleš Michl. Pokud by stanul v čele ČNB, lze podle těchto slov očekávat obrat v politice národní banky.

Michl je znám i svým dlouhodobým postojem, že inflaci si ekonomika v duchu hesla Aloise Rašína musí protrpět. Je odpůrcem státního zadlužování i masivního růstu úvěrů v ekonomice v časech inflace.

V obecné rovině je příznivcem relativně stabilní měnové politiky bez větší ambice žehlit momentální výkyvy ekonomiky. Preferováním opatrnější úrokové politiky se Michl shoduje s prezidentem Zemanem.

Na jmenování nového guvernéra zatím trhy reagují negativně. Necelou hodinu po Michlově jmenování se euro obchodovalo na mezibankovním trhu na úrovni okolo 25,30 korun. Ještě ráno se kurz držel pod 25 korunami. Tuzemská měna oslabila i minulý týden, kdy se objevily zprávy, že Michlovo jmenování guvernérem je jistá věc.

Za necelý týden tak euro zdražilo o zhruba 80 haléřů. To se mimo jiné projeví zdražením dováženého zboží, včetně pohonných hmot.

Složení rady ČNB se přitom bude brzy dále měnit a s ním poměr příznivců a odpůrců zvyšování úrokových sazeb. Na konci června kromě Rusnoka končí šestiletý mandát viceguvernérovi Tomáši Nidetzkému a členovi bankovní rady Vojtěchu Bendovi. Prezident ji může mandát prodloužit, nebo jmenovat nové členy rady. Zároveň Zeman musí jmenovat sedmého člena rady, který nahradí Rusnoka. Ten už v radě ČNB odsloužil dvě šestiletá funkční období a mandát už mu nemůže být prodoužen.

Bankovní rada ČNB naposledy zvyšovala úrokové sazby minulý týden, a to o 0,75 procentního bodu. Základní úroková sazba stoupla na 5,75 procenta, tak vysoko byla naposledy v roce 1999.