Vtipálek, kacíř a muž, na kterém se dalo vydělat. Guvernér ČNB Aleš Michl startuje novou éru banky

Nový guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Aleš Michl Zdroj: Michael Tomeš

Mistr kontroverzních výroků a největší bavič České národní banky. I tak by se dal popsat nový guvernér centrální banky Aleš Michl, kterého dnes jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman. Do vedení instituce střežící cenovou stabilitu v Česku vnáší hodnoty, které v optice dosavadního guvernéra ČNB Rusnoka působí snad až kacířsky. Především pochybnosti o tom, že rostoucí úrokové sazby jsou tou pravou terapií pro českou inflaci. Divoká karta Aleše Michla už přitom stihla od svého vyložení pořádně zamíchat tuzemskými finančními trhy, důsledky pocítila česká koruna a investoři částečně přenastavili svá očekávání toho, kolik v budoucnu v Česku vydělají. 

Suma sumárum, jmenování Michla do čela centrální banky zapůsobilo na trhy lehkým šokem, když investoři za doposud relativně jasný kurz směřování banky dosadili řadu spekulací. "Klíčovou nejistotou je, jak se k aktuální inflaci postaví nová bankovní rada, pravděpodobně vedená panem Michlem," uváděl v předvečer Michlova jmenování ekonom české Citi Jaromír Šindel.

Samotný Michl nechtěl na adresu svých priorit v čele banky nic prozradit. "Teď blbé, pardon," vymluvil se tradičně neformálním způsobem z odpovědí na otázky E15 před svým jmenováním do funkce. Leccos už ale naznačil dříve. 

"Společně s kolegou v bankovní radě Oldřichem Dědkem se domníváme, že vypuknutí války na Ukrajině představuje zásadní zlom, který ještě více problematizuje politiku razantního zvyšování úrokových sazeb," nechal se Michl slyšet počátkem dubna a naznačil tím, jakým taktem by z pozice dirigenta řídil ČNB. I současná skokově rostoucí inflace si podle něj žádá opatrnost při zvyšování úrokových sazeb. Od loňského roku svým hlasováním v bankovní radě ostatně svůj přístup potvrdil, když soustavně hlasoval proti zvyšování úrokových sazeb. Právě v tom Michl souzněl i s Milošem Zemanem, který je znám svou kritikou rychlého růstu sazeb.

Michl se přitom může stát pro příští léta vlajkonošem obratu v měnové politice ČNB. Jeho postoje k měnové politice totiž mohou podpořit další nově příchozí členové Bankovní rady. Jedním z pravděpodbných kandidátů je například prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Jeho případné jmenování do Rady během léta by posílilo "tábor holubic" na tři členy. 

"Celkem zůstávají ve hře další tři místa z celkové sedmičlenné bankovní rady. Pokud by i ta byla obsazena holubičími radními, tak by se jednalo o změnu ve směřování měnové politiky," připomíná analytik někdejší Michlovy "domovské" Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Zpráva o tom, že se Aleš Michl stane novým guvernérem ČNB ovlivnila zdaleka nejen korunu, a to už před jeho jmenováním do funkce. "Změnilo se i očekávání dlouhodobých úrokových sazeb," dodává Vagenknecht. Od publikace zprávy o pravděpodobném jmenování Michla guvernérem během pátečního odpoledne do jeho středečního vyhlášení koruna během několika hodin oslabila o téměř padesát haléřů, tedy o necelá dvě procenta. Mírně se ale od pátečního odpoledne zvýšil například i výnos desetiletého českého státního dluhopisu. 

Ze své minulosti je nový guvernér znám i řadou kontroverzních výroků. Otázky v odborné veřejnosti například vyvolal jeho výrok z roku 2017 hovořící o tom, že kurzem koruny nelze bojovat s inflací či deflací. Narozdíl od převládajícího vnímání hospodaření ČNB jako technického výsledku provádění měnové politiky rovněž dlouhodobě zdůrazňuje nutnost ziskovosti ČNB, což uváděl například v říjnu loňského roku. Vášně rozpoutala i někdejší Michlova myšlenka, aby ČNB garantovala stabilitu penzijního systému. 

Michl má zkušenosti s vlastním byznysem i politikou. Dříve působil v týmech místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla a od roku 2006 do roku 2015 pracoval v Raiffeisenbank. Od února 2014 byl externím poradcem ministra financí, kterým byl od ledna 2014 do května 2017 Andrej Babiš. Později se za vlády Babiše stal jeho ekonomickým poradcem. Od července 2016 je Michl také spolumajitelem investičního fondu Quant. Podíl v něm Michl kvůli členství v bankovní radě ČNB vložil do svěřenského fondu, aby podle svých slov odvrátil střet zájmů.

Zatímco pro tuzemský finanční svět bylo jmenování Aleše Michla spíše překvapením, sázkaři s ním jako s potenciálním prvním mužem ČNB počítali dávno. „Sázka na Aleše Michla není pro naše bookmakery žádným překvapením," uvádí Petr Šrain ze sázkové kanceláře Fortuna. Ta vypsala kurzy na budoucího guvernéra v lednu, zpočátku sice dominovaly sázky na Vladimíra Dlouhého, posléze se ale situace začala obracet. "Ve druhé polovině února jsme nicméně zaregistrovali několik sázek, které jasně indikovaly, že by volba mohla padnout právě na Michla, přičemž jeho kurz v daný moment padl až na 2,3:1," zdůrazňuje Šrain.

Video placeholde
Očima guvernéra: Stagflace • Videohub