Dušan Kütner: Ať to zkusí sami

zápisník, Dušan Kutner

zápisník, Dušan Kutner Zdroj: E15

Do prezidentské volby v roce 2018 hodlá podporou demokratického kandidáta zasáhnout nová veřejná iniciativa Peloton. No, nová... stojí za ní léta se ve veřejném prostoru angažující osobnosti jako rocker a exministr Michael Kocáb, právnička a exministryně Hana Marvanová či skvělý překladatel, exsenátor a rektor Univerzity Palackého v Olomouci Josef Jařab.

Zeman jejich kandidátem rozhodně nebude, jenže pokud jej chce někdo porazit, bude to muset být znovu někdo z politiků. A s těmi se ale výše uvedení paktovat moc nechtějí, a pokud někoho doporučí, tak mu spíše uškodí. Nejspíše by to měli zkusit sami. Jsou to lidé, kteří mají za sebou v politickém i společenském životě ledasco, a část z nich nějakými volbami – s větším či menším úspěchem – sama prošla.

Soubojem týdne se bezpochyby stane středeční jednání Senátu o trojici zákonů regulujících číselné loterie, kurzové sázení a výherní automaty. Oproti původnímu záměru ministerstva financí se celý konflikt soustředí na jediné místo jinak celkem obsáhlého návrhu, tedy na možnost státu blokovat webové stránky s hazardními hrami od firem bez české licence.

Napětí stoupá stejně jako počty příslušných tiskových zpráv bombardujících téměř denně média. Podstatou zákona bylo ale něco jiného, umožnit zahraničním sázkovým firmám vstup na český trh a placení daní, na nichž stát jinak tratí přes miliardu ročně. Vzpomene si na to ještě někdo?