Igor Záruba: Obře, rozpadni se!

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: bfishadow, Flickr.com (CC BY 2.0)

Poslanci Evropského parlamentu (EP) dospěli k závěru, že by se velké internetové vyhledávače měly rozštěpit. Ne samy od sebe, nýbrž pod tlakem – a to tak, aby se se vzdaly některých činností a nedominovaly trhu. Žádné jméno v rezoluci, která není závazná, sice nepadlo, ale i vrabci na bruselských střechách vědí, že volení zástupci „evropského lidu“ mají políčeno hlavně na Google.

Proč právě na něj, je nabíledni. Dráždí svou velikostí, je čilý a podnikavý, aktivit opravdu požehnaně. Především těch obchodních. A v neposlední řadě šikovně využívá možnosti minimálního zdanění v EU, pranýřováno je Irsko a Lucembursko. „Jde o práva evropských spotřebitelů,“ zní oficiální zdůvodnění z EP.

Počin z Bruselu, o němž se vědělo předem, už dělá vlny za oceánem. Bouří se vysoce postavení členové Kongresu, kteří mluví o diskriminaci. Autoři europarlamentní iniciativy se hájí, že bojují s monopoly. Nyní je na tahu Evropská komise. Začíná tudíž nová éra boje s technologickými giganty? Pokud ano, půjde o běh na hodně dlouhou trať. Evropští komisaři a manažeři Microsoftu by mohli vyprávět…