Jan Novotný: Předvolební kampaň končí. Třeba se začne i vládnout

Volební kampaň 2021

Volební kampaň 2021 Zdroj: Profimedia.cz

Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Andrej Babiš (ANO)
Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Zleva Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Vít Rakušan (STAN), Ivan Bartoš (Piráti), moderátoři Jakub Veinlich a Vera Renovica, Andrej Babiš (ANO), Jan Hamáček (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM)
Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Petr Fiala (ODS)
Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti)
Superdebata Blesku (7. 10. 2021): Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti)
8
Fotogalerie

Mám pro vás dobrou zprávu. Nehledě na to, koho budete dnes a zítra volit a jak vlastně volby dopadnou. Je za námi volební kampaň a to je samo o sobě důvod k oslavě. My voliči se konečně proměníme z pouhých marketingových cílů v adresáty konkrétních politických rozhodnutí. Ubyde demagogie i umělých témat a mohli bychom se konečně začít zabývat tím, co tuto zemi nejvíc trápí. Přesto letošní kampaň nebyla nezajímavá, tedy pokud máte sebemrskačský syndrom a baví vás sledovat intriky, lži a nekonečné hádky

Hnutí ANO a Andreji Babišovi se během kampaně podařilo vrátit do hry po objektivně prohraném boji s covidem. V průběhu jara a s tím, jak se země začala po roce otevírat, vládnoucí partaj postupně nahrazovala zdravotnická témata čímkoli jiným. Například migrací. Když před pár měsíci toto zdánlivě vyčpělé téma Andrej Babiš vnesl do kampaně, mohlo to leckomu připadat směšné. Žádná migrační vlna se na nás aktuálně nevalí a hranice jsou kvůli pandemii hlídané jako nikdy předtím. Ale přesto nebezpečí migrace dokázalo v našem veřejném prostoru znovu zapustit kořínky. Babiš pro něj nadchl mnohé spoluobčany i některé další politické strany. S migrací začal ve svých vyjádřeních opět pracovat Tomio Okamura, zástupci Trikolory, ale chytli se i politici ODS či ČSSD.

Vedoucí úloha holdingu

Místo aby si opozice trvala na svém a připomínala Babišovi při každé příležitosti značně vyšší počet zemřelých na covid než v okolních srovnatelně velkých zemích, začala od něj jako už tolikrát předtím přebírat agendu. Babišovi se navíc podařilo šikovně útočit na Piráty jako svého úhlavního ideologického soupeře. Dokázal tak znovu rozhádat nejednu českou rodinu, kde prarodiče mají z troufalých pirátských nápadů strach, zatímco jejich vnuci už mají dost vedoucí úlohy holdingu. Babiš by v této souvislosti mohl také poděkovat koalici Spolu, protože ta si na Pirátech v řadě diskuzí také ráda smlsla. Ivan Bartoš a jeho pirátští kamarádi se nedokázali z té defenzivy vymanit. I proto jim postupně klesly volební preference. Z původního favorita říjnových voleb se tak stal otloukánek, do kterého si rád kopl i nejeden bývalý příznivec.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!