Jan Šindelář: SPZ na přání a vlaky se psy

Značky na přání jsou běžné například v Británii

Značky na přání jsou běžné například v Británii Zdroj: Profimedia.cz

Po dlouhých letech planých řečí se dostala do sněmovny novela zákona, která umožní motoristům pořídit si registrační značku podle svého gusta. Pokud vše půjde hladce, začne české silnice od poloviny příštího roku naplňovat kreativita různých kvalit.

Veskrze bohulibý záměr ministerstva dopravy bude mít jeden negativní rys. Na originální značku finančně dosáhne téměř každý, takže na silnicích zcela zanikne dnešní skupina takzvaných kmotrovských espézetek. To ovšem bude pro zbytek motoristické veřejnosti nenahraditelná informační ztráta. Každý řidič totiž dnes ví, přilepí-li se mu na záď čtyři nuly, že má co do činění s křupanem. A přizpůsobí tomu svou jízdu. Kmotrovské registrační značky sdělují podobný vzkaz jako tepláky a ztučnělý zlatý řetěz uprostřed Václavského náměstí. Je škoda, že nás ministerstvo o tento poznávací znak ochudí.

Podobně má pozitivní i negativní tvář sílící konkurence na železnici. Soukromé dopravce RegioJet a Leo Express je však třeba pochválit za striktní přístup k cestujícím se psy. U obou platí s několika výjimkami faktický zákaz přepravy čtyřnohých chlupáčů. Lze jen doufat, že jde o začátek nového trendu, na který naskočí i dosud zatvrzelé České dráhy.

Za několik desítek let bychom se mohli dočkat železniční dopravy zcela s vyloučením psů, stejně jako jsme se dočkali té nekuřácké. Nebude to lehké v zemi, kde si pejskaři pro své svěřence samolibě uzurpovali veškerý veřejný prostor a kde si snad každý někdy přinesl domů na botě exkrement.