Jana Havligerová: Kampaň už jede

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Mlada fronta Dominik Bachurek

Senátor Tomio Okamura, respektive jeho hnutí Úsvit přímé demokracie, vzal pod křídla stranu Moravané. Partaj, která se parlamentních voleb účastní pravidelně, a pravidelně bez viditelného úspěchu. Jejich hlavní motto – obnovení samosprávné Moravskoslezské země a uznání 600 tisíc Moravanů, kteří se hlásí k moravské národnosti, alespoň za národnostní menšinu, jaksi netáhne.

Společné kandidátní listiny s Úsvitem možná ten trvalý propadák zvrátí. Možná to bude taková síla, že se dočkáme nové samosprávné země a v jejím čele Okamury. Pak by se přímá demokracie opravdu hodila. Čechy by nejspíš hlasovaly jednotně – pro úplné odtržení.

Do voleb hodlá vstoupit i další málem zapomenutý muž – miliardář Karel Janeček. Nikoli však se svým málem zapomenutým počinem „Pozitivní evoluce“. Janeček hodlá podpořit pravici. Dělá to z přesvědčení, že „pokud by komunisté, ČSSD a SPOZ získali ve volbách ústavní většinu, bylo by to ohromné riziko pro demokracii“. Takže do voleb sice promluví, ale přímo podpořit nechce žádnou stranu či hnutí. Natož potom finančně. Rozumíme, přece nezradí svou hlavní ideu, kterou hlásá: Ve všech existujících partajích jsou zlojedi.

Spekulace kolem politické angažovanosti Václava Klause začínají připomínat nikdy nekončící story. Zatímco členové vznikajícího politického bloku „Hlavu vzhůru“ se chlubí, že budou mít jeho výlučnou podporu, z kruhů lidí blízkých Klausovi unikají úplně jiné informace. Podle nich prý exprezident není mediální bublinou, která kolem spojení jeho a nového politického bloku vzniká, vůbec nadšen. No nic, hlavně hlavu vzhůru.