Jana Havligerová: Ministr financí ve stopách předchůdců

Andrej Babiš ve Sněmovně

Andrej Babiš ve Sněmovně Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš se zapřisáhl, že na daních vybere o sto miliard korun víc než kterýkoli správce státní kasy před ním. Po delším čase planých řečí začíná být celkem jasná už i metoda, s níž, jak je přesvědčen, uspěje. Není to nic zvlášť komplikovaného: prostě každého, kdo je ekonomicky činný, podrobí přísné kontrole, a to měsíc co měsíc.

Říkává se, že stokrát nic umořilo osla, ale Babiš si toto rčení vykládá po svém. Však on ten osel nakonec potáhne. A to směrem, který mu vytyčí ministerstvo financí. Kontrola všeho a všech je zkrátka nade vše, prošmejdit je potřeba každý kout. Na ráně jsou opět (pokolikáté už?) živnostníci, tentokrát plátci daně z přidané hodnoty. Všichni bez výjimky, podnikatelé i firmy, by měli od roku 2016 každý měsíc posílat finančním úřadům elektronické kontrolní hlášení. Heslo dne zní „Nepošleš, automaticky zaplatíš pokutu“.

Za hloupý a neefektivní nápad označuje návrh ministerstva financí shodně opozice i Hospodářská komora, ale evidentně je to marný boj. Babišovou výchozí premisou je, že každý, kdo jakýmkoli způsobem podniká, zároveň neustále přemýšlí, jak ošidit stát. Stačí si poslechnout argumenty příslušného rezortu: zabrání se podvodům s fiktivními fakturami, podaří se identifikovat riziková spojení osob, takzvané karusely.

A abychom nezapomněli, nové opatření má také, jak jinak, zefektivnit a zrychlit správu DPH. Výběr daní poběží jak po másle, s podvodníky prostě bude amen. Skutečně? To ani zdaleka není jisté. Jistý je jen nápor na ty, kteří data od extrémního počtu plátců daní budou zpracovávat, a samozřejmě nárůst byrokracie, která některé živnostníky zahltí natolik, že svou činnost raději zabalí.

Narazí souběžné systémy?

Morálka je ovšem nade vše. Takže souběžně budou existovat dva systémy. Pět set tisíc elektronických pokladen pro kontrolu tržeb z prodeje zboží a služeb konečným spotřebitelům a kontrolní hlášení, které má především dohlížet na dodávky uvnitř podnikatelských řetězců. Už zbývá jenom domyslet, kdo bude kontrolovat kontrolory.

Když Sobotkova vláda nastupovala do Strakovy akademie, jedním z jejích hesel byly předvídatelné daně. Pro živnostníky se to zatím scvrklo jen na předvídatelné kontroly. Byť se jedná o zásadní zvrat, jeho následky předvídatelné nejsou. Chtělo by to něco navrch. Speciálně od ministra financí, který všechny možné i nemožné zlořády hází na hlavu předchozí vládní garnitury, se čeká víc. Zatím stejně jako jeho předchůdci s žádnou ucelenou představou, jak zacházet se živnostníky, nepřišel.

Důkladná diskuze o prostředí, v němž živnostníci podnikají, a to včetně jejich daňového zatížení, by přitom rozhodně byla na místě. Pokud by nebyla nekonečná. Jak vidno, ani se k ní neschyluje. Zavést co nejvíce kontrol je prostě jednodušší.

Bude Babiš příští rok premiér?