Jana Havligerová: Odboráři na léto zalehli do zákopů

Jaroslav Zavadil

Jaroslav Zavadil Zdroj: ctk

Zákopová válka začala. Odboráři do podzimu odložili celostátní protesty, vrhli se do zákopů a plánují jenom dílčí výpady. Atakovat budou neoblíbená ministerstva – školství a kultury, práce, zdravotnictví a samozřejmě financí. Blokáda úřadů má jasný cíl – ukázat, že v odporu k vládním krokům nejsou odbory samy. Zapojit by se měli učitelé, studenti, zdravotně postižení.

Tyto akce mají posílit spojenectví odborářů s jinými protestními iniciativami, jako je třeba platforma Stop vládě. Nicméně také připomenou, že základní požadavky zůstávají: odklad důchodové reformy minimálně na dobu, než se ekonomika vrátí k růstu, a vysvětlení vlády, jak hodlá čerpat peníze z evropských fondů a jaká prorůstová opatření má v plánu. S tím vším by premiér a ministr práce měli přijít začátkem června na jednání předsednictva tripartity.

Odboráři ovšem velmi dobře vědí, že protistrana, tedy vládní koalice, se do svých zákopů uchýlila už dávno před nimi. Kdyby odborům ustoupila, popřela by smysl existence současného kabinetu. Odboroví bossové nyní mění taktiku; radikální požadavky na odstoupení vlády a předčasné volby jsou zapomenuty, jelikož s nimi momentálně nelze prorazit. Proto soustřeďují síly na podzim, na dobu, kdy se na dohled přiblíží krajské a senátní volby. A také bude definitivně jasné, jak plán státních financí na příští rok ořeže růst platů a důchodů či výplatu nejrůznějších sociálních dávek.

Vláda musí návrh státního rozpočtu na rok 2013 odevzdat sněmovně do konce září. Pak to začne. Odbory dokonce chystají vlastní volební program. Jak říkají, aniž by měly ambice politické strany. To je ovšem holé pokrytectví. Odhodlání ovlivnit dvojí podzimní volby a dosadit s pomocí zradikalizovaných voličů do krajských vlád a Senátu odborům nakloněné politiky teče z této snahy jako z cedníku.

Odboráři si letní oddechový čas mohou dovolit, protestní štafetu na chvíli přejali rolníci. Pokud jim vyjde jejich záměr a traktory, přívěsy, kombajny, nakladače a další zemědělská technika skutečně zbrzdí dopravu na 185 trasách na silnicích ve dvanácti krajích, jak oznámila Agrární komora, bude to citelný zásah. Určitě do všeobecné blbé nálady. Policie už radí „normálním“ řidičům, aby raději nevyjížděli.

České odbory zatím patřily v Evropě k těm nejméně akčním. Podle údajů Mezinárodní organizace práce v letech 1969 až 2008 uspořádaly jen dvanáct stávek a blokád. Časy se ale možná mění. Včera demonstranti při pochodu k sídlu vlády zablokovali magistrálu i pražská nábřeží od Klárova až po Čechův most a zkomplikovali dopravu i v okolních ulicích. Možná to byla taková malá ochutnávka. Rozhodující bude, jaká nálada bude na podzim panovat v podnicích.