Komentář Bohumila Pečinky: Babiš chce ovládat, ne vládnout

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia

Šest měsíců od parlamentních voleb, a standardní dohoda o budoucí vládě stále žádná. Takže jedinou jistotou je příslib premiéra v demisi Andreje Babiše, že do konce května chce mít konečně vládu s důvěrou.

Nenechme se mýlit. Ne každému dnešní stav-nestav vadí. Babišovsko-zemanovský svět reprezentující nadpoloviční část národa je v podstatě spokojený už se současnou situací, kdy se vláda omezuje na sliby a investiční akce v regionech. Tím ještě nikdo nikoho nezarmoutil.

Menší část národa se na povolební vývoj zmateně dívá, protože neodpovídá žádnému z dosavadních modelů vládnutí, kdy vítěz voleb usiloval o rychlou sněmovní důvěru a prosazování bodů z vládního programu.

V dnešním Česku není jasné, jak se vlastně politická moc distribuuje. Existuje tu parlamentní většina 115 poslanců ANO, KSČM a SPD, která si rozdala nejdůležitější funkce ve sněmovně. Za přihlížení těchto dvou stran dělá vláda ANO v demisi personální čistky na ministerstvech. Souběžně ANO jedná o vytvoření vlády s ČSSD a současně má přislíbenou toleranci od komunistů. V tom se skutečně vyzná jen jediný člověk – Andrej Babiš.

Za zmatení jazyků trochu můžeme i my novináři. Vytrvale se tváříme, že Babiš sestavuje koaliční vládu a pod tímto úhlem popisujeme šest povolebních měsíců.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!