Volby 2016: Jako hvězda strany vycházím už 15 let, říká úspěšný kandidát ČSSD Zimola

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: E15

Kandidáti na hejtmana Jihočeského kraje. Zleva: Petr Braný (KSČM), Pavel Talíř (KDU-ČSL), Jiří Zimola (ČSSD), Radka Maxová (ANO), Jan Zahradník (ODS), Jiří Švec (STAN) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012)
Přátelé, anebo protivníci. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka a hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola spolu zatím vycházejí. Potichu se však začíná hovořit o tom, že okolo Zimoly by se mohli seskupit Sobotkovi odpůrci.
Jiří Zimola
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek
7
Fotogalerie

Hejtmanovi Jiřímu Zimolovi se s přehledem podařilo odrazit útok hnutí ANO a udržet jižní Čechy pod oranžovou sociálně-demokratickou vlajkou. S největší pravděpodobností tak prodlouží své působení v roli hejtmana na dvanáct let. Nejúspěšnější kandidát ČSSD v krajských volbách má zároveň od takzvaného lánského puče před třemi lety pověst stranického rebela. Ani dnes se netají tím, že má na řadu věcí jiný názor než vedení strany.

V kampani například zvedl téma zdanění církevních restitucí. „My Jihočeši jsme si zachovali autonomní vztah k centru, snažili jsme se prezentovat i dlouhodobé cíle sociální demokracie. A podle nás je restituční zákon špatný,“ řekl Zimola.

Největší chybou strany, která nakonec vedla na celostátní úrovni k prohře s hnutím ANO, byla podle něj špatná prezentace výsledků práce vlády. „Jsme tak trochu nečitelní pro větší část veřejnosti, mě to mrzí, protože výsledky naší práce skutečně jsou reálné, ale my je neumíme prodat,“ zamyslil se hejtman, když jeho kolegové v českobudějovickém štábu přinášeli šampaňské.

Zimola zatím není rozhodnut, zda se bude ucházet příští rok o místo ve vedení strany. Stačí mu prý poradní hlas, který má zajištěn z pozice místopředsedy asociace krajů. Minimálně na místopředsedu ČSSD už ho přitom pasovala řada komentátorů. „Chci spíše dobře odvézt práci, kterou mě voliči pověřili, a všechny ostatní ambice, které jsou mi přičítány, tak jsou ambice někoho jiného, nikoliv mé,“ říká hejtman.

Odmítá přitom i označení vycházející hvězda sociální demokracie. „Já už vycházím asi patnáct let, ještě když jsem byl starosta v Nové Bystřici, tak se mně v některých časopisech snažili označovat za vycházející hvězdu. Já už tolik let vycházím, že bych si měl možná poručit, abych pomalu zacházel,“ uzavřel s úsměvem Zimola a odešel polévat koberce ve štábu šumivým vínem.

Právě úsměvy a džíny se zřejmě nejvíce odlišoval od kožených pražských vystoupení lídrů strany.