Komentář Martina Čabana: Jak se maká pro Babiše

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představuje na tiskové konferenci vlády (10. 6. 2019)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představuje na tiskové konferenci vlády (10. 6. 2019) Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch před jednáním vlády (17. 6. 2019)
Adam Vojtěch při příchodu na jednání vlády
3
Fotogalerie

Válka, kterou spolu během roku 2014 v kabinetu Bohuslava Sobotky vedli ministr financí Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, se v danou chvíli nejevila jako zvlášť významná, jakkoli byla mediálně velmi vděčná. Postupně vyšuměla, Sobotka na několikátý pokus dosáhl jistého příměří a Němeček na ministerském postu přežil ještě skoro další dva roky.

Přesto ozvěny tohoto koaličního konfliktu silně zasahují dnešek. Tehdejší Babišův ministerský tajemník, mladý právník Adam Vojtěch, si tenkrát naplno řekl o důležitou pozici v českém zdravotnictví. Jeho analýzy, tehdy oficiálně vydávané za „Babišovy otevřené dopisy“ různým aktérům, patří – při odhlédnutí od osobních výpadů – rozhodně k tomu lepšímu, co bylo o neduzích českého zdravotnictví napsáno. To je ta hezčí část.

Ta ošklivější vyplula na povrch nyní a postaral se o to Český rozhlas. V době, kdy Babiš Němečkovi vyčítal alkoholismus a nazýval ho „šnajdroidem“ (v narážce na Marka Šnajdra, poslance ODS a prvního náměstka ministra zdravotnictví Tomáše Julínka) Vojtěch v ministerské kanceláři pilně sháněl informace prostřednictvím lobbisty Tomáše Horáčka, dnes stíhaného za korupci ve zdravotnických zakázkách. Toho Horáčka, který měl mimo jiné spolupracovat i s Markem Šnajdrem. Když Vojtěch už jako ministr zdravotnictví vyhazoval ředitelku Fakultní nemocnice Na Bulovce, jedním z důvodů byla právě její spolupráce s tímtéž Horáčkem.

Působí to velmi hloupě a ministrova reakce není z nejobratnějších. Prý na něj tehdy Horáček působil jako whistleblower, který chce odhalovat nekalosti ve zdravotnictví. Taková naivita může být ještě roztomilá, ale vůbec se tím nevysvětluje, proč Vojtěch využíval Horáčkovu právničku k tomu, aby místo něj podávala žádosti o informace podle informačního zákona. Například o platu Němečkovy manželky. Vojtěchovo vysvětlení této záhady už není roztomile naivní, ale rovnou zoufale nevěrohodné.

Ve vzduchu samozřejmě visí otázka, zda je taková kauza důvodem k rezignaci ministra zdravotnictví. Odpověď zní, že ještě celkem nedávno by byla. Ale v případě kabinetu, z nějž se odchází kvůli plagiátorství, ale trestní stíhání pro dotační podvod nevadí? Těžko říct. Vojtěchova kauza je svou závažností někde mezi. Andrej Babiš na Vojtěchovo místo nikoho jiného nemá, navíc by jeho odchod navrhoval kvůli špinavé práci, kterou Vojtěch dělal pro něj a pravděpodobně na jeho přání. Takhle se prostě maká pro Babiše.

Vazba mezi premiérem a ministrem zdravotnictví je silná a Babiš s Vojtěchem pravděpodobně zkusí celou kauzu prostě vysedět. Pro české zdravotnictví to vzhledem k dosavadnímu Vojtěchovu působení není zase tak špatná zpráva. Pro českou politickou kulturu je to další tragédie.