Komentář Petra Peška: Kampaň smrdí od hlavy

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek Zdroj: profimedia.cz

Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
3
Fotogalerie

Zátah kolem výběru výběrčích mýtného, při němž došlo i na Jaroslava Faltýnka, radost Andreji Babišovi nepochybně neudělal. Nejenže mu trochu zkazil dobrý dojem z návštěvy USA, ale také vrhl nepříjemné světlo na jeho „protikorupční“ hnutí. A hlavně jej postavil před nelehké dilema – co s prvním místopředsedou ANO, šéfem poslaneckého klubu a pravou rukou už od dob Agrofertu?

Něco může napovědět debata ve sněmovně, ale nějaké rozuzlení – či snad rituální stranická poprava – nejspíš nehrozí. Ostatně výmluvná jsou poslušná vyjádření členů klubu ANO stejně jako sice lehce káravá, nicméně výsledek předjímající slova Andreje Babiše: „Jsem přesvědčen, že z toho pan Faltýnek vyjde s čistým štítem.“ Takže zatím to vypadá nanejvýš na další lehké kočkování s ministrem dopravy Danem Ťokem, snahu koaličních partnerů si to užít a pokus opozice v tom premiéra a jeho hnutí řádně vymáchat.

Jak známo, Jaroslav Faltýnek je pro Babiše důležitý. Ve sněmovně udržuje disciplínu v poslaneckém klubu, vyjednává podporu u ostatních stran, v čele zemědělského výboru bdí nad „správnou“ agrární politikou. A především je se šéfem hnutí ANO ve vědomí voličů spojen natolik, že jeho pád by ušpinil i Andreje Babiše.

Pak je tu samozřejmě druhá varianta, kdyby se kauza vyvinula pro Faltýnka natolik závažně, že by jej jeho stranický šéf obětovat musel. Podezření z ovlivňování antimonopolního úřadu by byla přece jen silná káva. Což ale zatím na základě dosavadního vývoje a toho, co víme, není zdaleka jisté. Když si přesto zaspekulujeme, představit si lze například Faltýnkovo formální odstoupení z čela poslaneckého klubu (samozřejmě při zachování reálné moci).

Svou roli sehraje i to, jak Andrej Babiš naloží s podivnostmi, které se zatím kolem celého případu objevily. S načasováním jeho zveřejnění, s doprovodnou kauzičkou týkající se Faltýnkova syna, s únikem informací z povolení k domovní prohlídce včetně úryvků odposlechů. A právě to poslední je mimořádně důležité. Je tu zcela evidentní snaha celý případ v médiích přiživovat a vytvářet na Jaroslava Faltýnka – potažmo na Andreje Babiše – výrazný tlak. Pokračující úniky informací jsou znepokojivé – a je fuk, koho se zrovna týkají.

Celé to může být začátek dalšího tažení olomouckého státního zastupitelství proti představitelům moci, jak jsme to již zažili u přestřelené kauzy Nagyová. Jakkoli nás vrchní státní zástupce Ivo Ištvan v rozhovoru pro ČRo ujišťuje: „My nevnímáme nic, my přece konáme.“ Začne konat i Andrej Babiš?