„Stínový ministr dopravy“ Faltýnek ztrácí vliv

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Thuong Ly Nguyenová

Jaroslav Faltýnek
Jaroslav Faltýnek, sněm ANO
3
Fotogalerie

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek rozhodně není prost zájmů na rezortu dopravy. Řada lidí s vazbami na Faltýnka v minulosti působila především ve Správě železniční a dopravní cesty, v posledních měsících ale doznalo vedení této státní organizace značných změn. Svého spojence Faltýnek nedávno ztratil i v čele pražského Dopravního podniku. Dnes protikorupční policie prohledávala Faltýnkovu kancelář, sídlo provozovatele mýtného systému Kapsch a zadržela radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO), který je i členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.

Druhý muž hnutí ANO Faltýnek patří ke známým rivalům ministra dopravy Dana Ťoka. V minulosti například navrhoval, aby se rezortu dopravy ujal poslanec ANO Jan Volný. Ve státních organizacích věnujících se tomuto oboru donedávna zasedalo tolik lidí spřízněných s Faltýnkem, až to vedlo ke vzniku přezdívky „stínový ministr dopravy“, kterou Faltýnka tituloval například server Aktuálně.cz.

Za osoby s vazbami na Faltýnka bývá označován například jeho bývalý kolega z Agrofertu Milan Feranec, který z pozice náměstka ministra dopravy zasedal ve správní radě SŽDC. V ní zasedal i Jan Volný, bývalý manažer logistické společnosti Hopi, která dlouhodobě spolupracuje s Agrofertem.

Ředitelem odboru bezpečnosti a krizového řízení SŽDC se předloni stal bývalý prostějovský kriminalista Pavel Neoral. S prvním místopředsedou ANO se znají už z doby působení Faltýnka na prostějovské radnici, jak napsal týdeník Euro, Neoral se také angažoval ve prospěch Faltýnkova syna Jaroslava.

Loni na podzim ale vláda schválila obměnu správní rady SŽDC, v rámci které odešli Feranec i Volný. Skončil také náměstek pro správu majetku a Faltýnkův spolužák z prostějovského gymnázia Tomáš Drmola. V prosinci pak byl ze svého ředitelského postu odvolán i Neoral, který v odboru bezpečnosti nadále zůstává v nižší pozici.

Významné vazby Faltýnek nejprve nabyl a později opět ztratil v Dopravním podniku hlavního města Prahy. Prostředníkem mu v tomto případě byl prostějovský advokát Květoslav Hlína. Jeho právní kancelář HSP & Partners postupně mezi své klienty zařadila mnohé státní instituce spadající pod ministerstva řízená hnutím ANO. V roce 2016 se pak bývalý koncipient Hlínovy kanceláře Martin Gillar stal generální ředitelem DPP. Do funkce jej bez výběrového řízení prosadila tehdejší dominantní síla na pražském magistrátu, hnutí ANO.

Ani on ale ve své funkci nevydržel. Nová pražská koalice měla výhrady například k obsazení některých manažerských postů v podniku, kterých se ujali Gillarovi bývalí kolegové z advokacie. Vedení magistrátu také nesouhlasilo s dodatkem ke smlouvě na přípravu trasy metra D v hodnotě desítek milionů korun, který se Gillar chystal podepsat se společností IDS.