Kaufland je bez šéfa. Kaudewitz skončil na hodinu

Kaufland

Kaufland Zdroj: profimedia.cz

Kaufland
Kaufland
3
Fotogalerie

Předseda představenstva obchodního řetězce Kaufland Patrick Kaudewitz s okamžitou platností končí. Německá společnost to potvrdila berlínskému deníku Der Tagesspiegel. Podle jejího vyjádření Kaudewitz svoje působení ukončil z osobních důvodů a brzy by se mělo rozhodnout o jeho nástupci.

Překvapivý krok přichází poté, co Kaufland na začátku týdne oznámil plány na velkou expanzi. Chce investovat 300 milionů eur, nové obchody by se měly otevřít například v Austrálii nebo Moldavsku. Zároveň investuje do modernizace prodejen, včetně těch českých.

Kaufland je součástí Schwarz Gruppe stejně jako další maloobchodní řetězec Lidl. „Podobná situace byla ve společnosti Lidl v roce 2014. Tehdy ze dne na den z ‚osobních důvodů‘ opustil řetězec jeho dlouholetý šéf Karl Heinz Holland,“ upozorňuje bývalý manažer Schwarz Gruppe a místopředseda představenstva Kaufland Polsko Radim Pařík, který měl v Kauflandu na starosti expanzi i aktivity v Polsku.

Hollanda po několika týdnech nahradil Sven Seidel. Ten následně podle německých médií Lidl opustil po hádce se šéfem skupiny Schwarz Klausem Gehrigem. Právě neshody s Gehrigem stály za koncem kariér celé řady manažerů Kauflandu a Lidlu.

Konec Kaudewitze může přinést změny ve fungování řetězce Kaufland v zemích, kde působí. „Když přichází nový generální ředitel, tak může vyslat signál a vyměnit dva, tři ředitele na jednotlivých trzích. Patrik Kaudewitz také po nástupu postupně vyměnil ředitele Německa, Chorvatska, Bulharska a České republiky dokonce dvakrát,” říká Pařík a dodává: „Může rovněž změnit strategii stejně, jako to v roce 2015 udělal právě Kaudewitz.”