Mýtná kauza nemohla skončit jinak, říká o zásahu policie exministr Prachař

Exministr dopravy Antonín Prachař

Exministr dopravy Antonín Prachař Zdroj: CTK

Exministr dopravy Antonín Prachař
Exministr dopravy Antonín Prachař
Exministr dopravy Antonín Prachař
Exministr dopravy Antonín Prachař
Exministr dopravy Antonín Prachař
7
Fotogalerie

Čtvrteční zásah policistů ve věci mýtné zakázky ministerstva dopravy bývalého šéfa rezortu Antonína Prachaře nepřekvapil. Nevěří ale tomu, že by došlo ke korumpování antimonopolního úřadu ze strany současného provozovatele, společnosti Kapsch. Prachař je dlouhodobým kritikem svého nástupce Dana Ťoka i způsobu, jakým jeho ministerstvo záležitost mýtného systému řeší.

Překvapila vás zpráva o dnešním zásahu?

Už předtím informace probleskovaly, před rokem se podalo trestní oznámení na pana Ťoka. Kauza kolem mýta nemohla skončit jinak, než že se jí začnou zabývat orgány činné v trestním řízení.

Policie podezřívá generálního ředitele Kapsche Karla Feixe a předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje z korupce. O co konkrétně může jít?

Tomu nevěřím. Že by pan Feix korumpoval pana Rafaje, když se bránili a podávali několik podnětů kvůli té soutěži a úřad všechna jejich podání zamítl... Nevěřím, že by se pan Feix něčeho takového zúčastnil.

Na základě čeho se tedy policisté můžou zajímat o antimonopolní úřad?

Netuším. Nedokážu si představit, co by tam mohlo být. Mělo by se týkat primárně ministerstva dopravy.

Jakou roli v případu může hrát místopředseda hnutí ANO Jiří Faltýnek, kterého dnes policie také navštívila?

Na ministerstvo dopravy měl velký vliv. Asi je třeba prověřit, jestli tam nebyl nějaký jeho zásah. Myslím, že se to mělo týkat hlavně exnáměstka Milana Ferance, který byl na ministerstvu dopravy i za mojí éry.

Mohl podle vás pan Faltýnek nějakým způsobem protežovat Kapsch?

Nemám k tomu žádné důkazy ani podezření. Celé řešení mýta od roku 2015 bylo velmi nešťastným řešením. Česká republika měla do roku 2012 zavést Evropskou službu elektronického mýta. Řešili jsme impeachment Evropské komise pro neplnění podmínek členství.

Byli jsme připraveni na otevření trhu všem poskytovatelům, kteří splní podmínky. To s nástupem pana Ťoka skončilo v koši. Celé to vzbuzuje hodně pochybností. Majetek státu v hodnotě deseti miliard (mýtné brány – pozn. red.) by si stát měl zachovat a provozovat ho sám.

Jakým způsobem měl pan Faltýnek vykonávat na ministerstvo vliv?

Prostřednictvím svých osob máte informace, co se děje na tom ministerstvu. Máte možnost tam vnášet nějaké podněty. Pan Feranec je dlouhodobým spolupracovníkem pana Faltýnka.

Podívejte se na nedávný rozhovor s Prachařem v pořadu Štrunc: