Kdo je sportovní boss Černošek? Kapsch posílal peníze na jeho tenisové turnaje

Manažer Miroslav Černošek vítá v Praze finalistku Australian Open Petru Kvitovou

Manažer Miroslav Černošek vítá v Praze finalistku Australian Open Petru Kvitovou Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Miroslav Černošek s partnerkou
Manažer Miroslav Černošek
Česká tenistka Karolína Plíšková, v pozadí logo Kapsch
4
Fotogalerie

Policie v rámci vyšetřování společnosti Kapsch zasahovala také u jednoho z předních mužů českého tenisu Miroslava Černoška. Prostějovský podnikatel vlastní hned několik firem, které se zabývají marketingem a organizováním sportovních akcí. Skrze společnost Česká sportovní má na starosti vrcholné tenisové soutěže Davis Cup a Fed Cup.

Právě s těmito akcemi je Kapsch spojen jako jeden z hlavních sponzorů, jméno firmy se v průběhu posledních let pravidelně objevovalo ve sportovních halách i na oblečení českých tenistů.

Svůj hlavní byznys Černošek soustřeďuje kolem kurtů TK Agrofert Prostějov, klubu, který založil v roce 1990. V minulosti organizoval například zápasy NHL v Česku, vazby má i na atletiku. Server HlídacíPes.cz vyzdvihuje Černoškovu schopnost opatřit si na projekty veřejné peníze. Pravidelně do jeho klubu tečou peníze například z Olomouckého kraje.

Jen v názvu oddílu přitom vazby na českého premiéra a hnutí ANO nekončí, tenisový boss je především spojován Jaroslavem Faltýnkem, jehož policie v rámci vyšetřování společnosti Kapsch rovněž navštívila. Faltýnek se měl v minulosti angažovat například v projektu Národního sportovního centra, na které sháněl veřejné peníze právě Černošek.

Kvůli sportovním dotacím přitom minulé léto Jaroslav Faltýnek vypovídal na policii. Druhý muž ANO se měl údajně scházet se exnáměstkyní na ministerstvu školství Simonou Kratochvílovou, která v kauza sportovních dotací figuruje vedle Miroslava Pelty.

Sám Černošek má přitom vazby také na prezidenta Miloše Zemana. Po obhajobě mandátu byl Černošek viděn ve volebním štábu hlavy státu, účastnil se také narozenin hradního kancléře Vratislava Mynáře.