Komentář Roberta Maleckého: Čapí hnízdo a přehnaná očekávání

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Foto Aha! – Michal Protivanský, ara

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo skončilo. Policie uzavře spis a předloží ho obviněným a jejich advokátům. Další postup má dvě roviny – procesní a politickou. V obou se objevila jistá nerealistická očekávání. Čili stojí za to připomenout, co bude následovat.

Ano, Andrej Babiš je nepatrně blíže k tomu, aby stanul před soudem. A ne, nijak to nepřibližuje jeho konec v politice. Fáze zvaná čtení spisu dává obviněným možnost navrhnout důkazy, které by ještě měly být provedeny. Policie zároveň odkrývá karty: ve spisu dává protistraně najevo, jaké důkazy považuje za usvědčující. Obvinění mohou začít chystat finální obhajobu. K čemuž samozřejmě patří i návrhy na doplnění dokazování.

Buďme si jisti, že budou podány v míře vrchovaté. Bude na státním zástupci, aby je vyhodnotil jako oprávněné, nebo zbytečné. Summa summarum to znamená, že hvězdná hodina státního zástupce Šarocha, který rozhodne, zda s obžalobou půjde k soudu, se opět na týdny až měsíce odkládá.

Za poznámku jistě stojí fakt, že se policie konečně rozhodla vyčlenit k samostatnému řízení část týkající se Andreje Babiše juniora. Ten dlí ve Švýcarsku a nic nenasvědčuje tomu, že by se ho podařilo vyslechnout. Policie s tímto krokem otálela, z čehož můžeme soudit, že si od svědectví premiérova syna hodně slibovala. Zjevně toužila mít celou skupinu obviněných před soudem pohromadě. Tady můžeme tušit slabinu trestního řízení proti premiérovi a obavu policie, že rozdrobení kauzy dokáže využít při své obhajobě.

Okamžik, kdy státní zástupce případně podá obžalobu, bude klíčový v politické rovině. Obžalovaný premiér je přece jen trochu něco jiného než obviněný premiér. Jak pro opozici, tak pro koaliční partnery. Ostatně i pro samotné hnutí ANO, i když výklad morálního kodexu hnutí, který poněkud nejasně definuje, v jaké situaci musí reprezentant hnutí odstoupit, bude především na Babišovi samotném.

S jistou dávkou právního optimismu lze tvrdit, že policie dává najevo připravenost postavit Babiše před soud. V tom je koneckonců nejdůležitější vzkaz jejího posledního kroku. A zároveň dobrá zpráva pro nás i pro premiéra. Pokud se tak stane, bude to nezávislý soud, kdo konečně rozhodne o kauze, v níž padla spousta nehezkých slov: o trestním stíhání na objednávku, zmanipulovaných vyšetřovatelích… Však si to pamatujeme. Byla by to nejdůležitější zpráva o fungujícím právním státu. Babiš si, stejně jako kdokoli jiný, zaslouží spravedlivý proces.

E15